Yalova Valisi Muammer Erol’un Valilik makamında protokol sırasına göre tebrikleri kabul etmesinin ardından, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda başlayan kutlama töreni; Erol’un Garnizon Komutanı Gürbüz ve Belediye Başkanı Salman ile birlikte törene katılanların ve halkın bayramını kutlamaları ile devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Erol günün anlam ve önemini bildiren konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında Cumhuriyetin önemine vurgu yapan Erol; “Büyük Türk Milleti, çok kıymetli Yalovalılar, bugün Büyük Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da başlattığı Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferimizi taçlandıran, Cumhuriyetimizin bayramını 96. kez kutluyor olmanın gururunu ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Büyük Milletimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. Yılının mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz ve biliyoruz ki, bu gururu hep birlikte yaşadığımız ve yaşattığımız sürece, hep beraber mutlu ve huzurlu olacağız. Bu anlamlı günde Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü, kahraman silah arkadaşlarını ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, 15 Temmuz hain kalkışmasının, Afrin ve Barış Pınarı Harekâtlarının kahraman şehit ve gazilerini sonsuz rahmet dilekleri, minnet ve şükran duyguları ile anarken, bu toprakları canları pahasına vatan yapmak için şehadet şerbeti içen kahramanlar arasında yer alan, Muhammet İslam Altuğ, Ali Sezai Yalçın, Abdülhamit Kaya, Suat Orak, Muhammet Türkan, Mustafa Kalender, Ünal Akalın tüm Yalovalı şehitlerimize de minnet ve şükran duygularımızı ifade ediyoruz. Kendilerine yüce Allah’tan rahmet niyaz ediyorum.

29 Ekim 1923 günü, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen ve Anayasa’nın 1. maddesinde yer alan; ‘Hâkimiyet bilâ kaydü şart milletindir. İdare usulü halkın mukadderatını bizzat ve bilfiil idare etmesi esasına müstenittir. Türkiye Devleti’nin şekli hükümeti cumhuriyettir.’ ifadeleri ile yer alan Cumhuriyet, Türk Milleti’nin tabiatına ve geleneklerine en uygun, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan, erdemli, faziletli insanlar yetiştiren ve erdemli faziletli insanlara yakışan yeni sağlam esasları ile Türk Milleti’ni emin ve sağlam, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olan aynı zamanda halkın güçlenişini ve gelişmesini sağlayan, esirlik hissini uzaklaştıran bir yönetim şeklidir.

Cumhuriyet’in ilanı milletimizin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarından biridir. Cumhuriyet, milletimizin birlik ve bütünlüğünden ve bağımsızlığından asla vazgeçmeyeceğinin ifadesidir. Cumhuriyet, milletimizin çağdaş dünyada hak ettiği yeri alma kararlılığının göstergesidir. Cumhuriyet birlik ve beraberlik içerisinde hareket ettiğimizde imkansız denileni nasıl başardığımızın işaretidir.

Ne mutlu ki 96. yıl önce Büyük Önder Atatürk’ün öncü olduğu muasır medeniyetler seviyesine ulaşmak hedefinde büyük mücadeleler atlattık. Cumhuriyetimizin kuruluş hedefindeki ideallere bugün her zamankinden daha yakınız. Ve artık hedefimiz ülkemizi çağdaş dünyanın da ilerisine taşımak.

Ve bugün Cumhuriyetimiz, demokrasimiz ve ekonomik gelişmişliğimiz, yaptıklarımız ve yapacaklarımız dostlarımıza güven ve övünç kaynağı olup, örnek teşkil etmektedir. Milletimize düşmanlık besleyenleri de korku ve telaşa vermektedir.

Mehmetçiğimizin 40 yıldır Milletin başına bela edilen, bölücü terör örgütü ve hainlerinin hain emellerini boşa çıkardığı, Afrin ve Barış Pınarı Harekatları bir kez daha göstermiştir ki; terör belasını ve bu belanın ortaya çıkardığı hainlere rağmen, ortak tarih, ortak kader ve amaç birliği ile vatandaşlık kimliği ilkelerine dayanan temeller sayesinde bu topraklar üzerinde yaşayanlar, tasada, kıvançta, açıları paylaşmada bir ve bütün olacak, aşını paylaşacak kadar kardeştir. Türk insanı Cumhuriyet sayesinde devletin tek ve gerçek sahibi olduğunun bilincindedir. Demokratik, Laik ve Sosyal Cumhuriyet ve onun kazanımları ırk, dil, din, inanç, cinsiyet farkı gözetmeksizin her Türk Vatandaşının ortak varlığıdır.

Bu millete düşmanlı ve hainlik hissi besleyenler şunu asla unutmasınlar ki; Bu gün geldiğimiz noktadan daha aydınlık yarınlara ancak Cumhuriyetle varabileceğinin bilicinde olan Türk Milleti Cumhuriyet rejimi ile kıvançlıdır. Cumhuriyetin bugün bizleri ulaştırdığı nokta, hepimize heyecan ve ümit vermekte, birlik ve beraberliğimizi pekiştirmekte, milletçe bağımsız yaşama azmini yenilemektedir.

Anayasal bir demokrasi olan Türkiye Cumhuriyeti, temel niteliklerini, hedeflerini, ilkelerini, sistemini korumak ve hür ve serbest bir ülke olarak yoluna devam edecektir. Cumhuriyetimizin 96. Kuruluş yıl dönümünde çağdaş medeniyetlere ulaşma çabamızı aynı hızla sürdürmeye; dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasında öncülük etmeye, milletçe her zamankinden daha da fazla kararlıyız.

Çağdaş, laik, demokrat ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu; yüce Türk Milleti’nin geçmişten geleceğe en değerli ışık kaynağı, büyük kahraman, asker ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’ün yolunda yürümeye devam edecek ve onun yaktığı meşaleyi hiç söndürmeyeceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ve ordularımızın ilk Başkomutanı, Büyük Atatürk rahat uyu. Çünkü Mehmetçik bugün de, Başkomutanı ile birlikte bu vatana göz dikenlere ve uşaklarına, hainlere hak ettikleri cevabı her halükarda vermekte ve bu yolda şehadeti en büyük şeref bilmektedir.

Cumhuriyetimizin bayramını 96. kez kutluyor olmanın gururu ve coşkusunu hep birlikte yaşadığımız anlamlı bu gün de dileğim odur ki; bu gururu ve coşkuyu edebiyata kadar hep birlikte yaşayalım ve birliğimize, bölünmez bütünlüğümüze, demokrasimize ve Cumhuriyetimizin bizlere kattığı değerlere sahip çıkalım.

Bu duygu ve düşüncelerle, vatan sevgisinin ölümsüz sembolleri olan aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimizi bir kez daha Rahmet dilekleri, minnet ve şükran duygularıyla anıyor, Büyük Türk Milleti’nin ve siz Yalovalıların Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, hepinize sevgilerimi saygılarımı sunuyorum” dedi.

Vali Erol’un konuşması ardından Saffet Çam İlkokulu öğrencilerinden Ali Yağız Beyaz’ın Akdeniz’e Doğru ve Ecrin Özdemir’in Yaşasın Cumhuriyet adlı şiirleri okurken ki performansları törene katılanlar tarafından büyük alkış aldı.  

75. Yıl Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencilerinin sergilediği halk oyunları gösterisi izleyicilere keyifli anlar yaşattı.

Tören geçişinin ardından kutlama töreninin sona ermesine müteakip Yalova Kent Müzesi’ndeki “Tarihi Fotoğraf ve Belgelerle Cumhuriyet Bayramları” konulu fotoğraf sergisi gezildi.