Gıda Kontrol ekipleri bir hafta sürecek sektörel bazlı kontrollerine il genelinde faaliyet gösteren et işletmelerinde yaptığı denetimlerle başladı.

Yapılan kontrollerde 5996 sayılı Kanun kapsamında gıda ve yem güvenilirliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirleri almak amacıyla gıda işletmelerinin teknik ve hijjenik koşulları, hammaddeden son ürüne kadar gıda güvenliğini etkileyen tüm alt parametreler denetleniyor.

Türkiye'de bir ilk olan sektörel gıda denetimi bir hafta boyunca Türkiye genelindeki birçok işletmede yapılacak. Yapılan denetimler sonucunda herhangi bir olumsuzluk tespit edilmesi durumunda, ilgili firmalara mevzuat kapsamında yaptırımlar uygulanacak.

İl Müdürü Suat Parıldar konuyla ilgili tüketicilere tavsiyelerde bulunarak; “. Tüketicilerimiz gıda satın alırken öncelikle etiketli ürünleri tercih ederek ambalaj üzerinde bulunan bilgilere (özellikle son tüketim tarihlerine) dikkat etmelidir. Vatandaşlarımız soğuk muhafazası önem taşıyan et, tavuk ve süt gibi hassas ürünlerin saklama koşullarına özen göstermelidir. Tüketicilerimiz alışveriş yaparken mevzuata uygun olmayan ürünlerle karşılaştıklarında Alo 174 Gıda İhbar Hattını aramaları halinde Bizler de gereğini hemen yerine getiririz” diye konuştu.

Denetimler habersiz yapılıyor

Yalova genelinde bulunan üretim, satış ve toplu tüketim faaliyeti gösteren gıda işletmelerinde 2017 yılında 4.607; 2018 yılında 5.223; 2019 yılı Kasım ayı itibarı ile de 5.603 denetim yapıldı. Önceden haber vermeksizin yapılan bu denetimlerde ürün gruplarında görülen riskler değerlendirilerek, yıl içindeki ve geçmiş yıllardaki veriler karşılaştırılarak masaya yatırılıyor, böylece bir sonraki yılın denetim ve numune alma planı şekillendiriliyor.

"Sektörel Bazlı" gıda denetimlerine hafta boyunca diğer sektör gruplarında da devam edilecek.