Konuyla ilgili açıklama yapan Deviren, ‘Milli Eğitim Bakanlığı; Yönetici atama yönetmeliği ile ilgili olarak sendikaların, öğretmenlerin görüşlerini ve taleplerini almasına rağmen yine bildiğini okudu. Yönetici atama yönetmeliğinde en büyük itiraz sözlü sınav yapılmasına ilişkindi. Kariyer ve liyakatin yerine, ideolojik ve keyfi uygulamaların egemen olacağını, hak etmeyenlerin yönetici olarak atanacağını, şeffaflığın ortadan kalkacağını, sözlü sınav denetiminin zor olacağını ısrarla belirtmemize karşın Bakanlık yönetmelik uygulamasına karar vermiştir.

Yazılı sınavlar sonucunda mesleki yeterliğini kanıtlamış olan kişilerin yazılı sınava ek olarak sözlü sınava tabi tutulması sınava giren adaylar arasındaki eşit yarışı zedeleyecektir.  Sözlü sınavların yapılış biçimi net bir şekilde belirlenmemiştir. Somut verilere dayalı olarak en azından daha objektif bir sınav olması adına görüntü ve ses kaydının olması olası bir itirazda kafalardaki soru işaretlerine çözüm olmaz mıydı? Neden olmadı?’dedi.

         Deviren, ‘Biz Türk Eğitim-Sen Yalova Şubesi; Milli Eğitim Müdürlüğümüze özellikle İl Milli Eğitim Müdürümüze güvendik ve inandık. Yalova’da 1000 üyeye sahip bir sendika olarak amacımız, gayemiz, Yalova eğitim-öğretimde marka bir şehirdir hep birlikte Türkiye’de ilimizi bir numara yapmaktır. Türkiye genelinde, ‘Yönetici Atama Yönetmeliği’ndeki Sözlü Mülakatı’ mahkemeye taşıdık. Bakanlık sözlü mülakatta sendikaları komisyona almadı ama İl Milli Eğitim Müdürümüz inisiyatif kullanarak sendika temsilcilerini sınav komisyonuna gözcü olarak çağıramaz mıydı?

Sözlü mülakatta komisyon üyeleri; mevzuat bilgisi %20, analitik düşünme %10, temsil kabiliyeti %15, muhakeme gücü %10, iletişim %10, davranış %10, yeniliklere hâkimiyet %10, genel kültür %15 olarak değerlendirme yapmıştır. Sınava ilimizde 23 müdür adayı girmiştir ve sınav sonucu Milli Eğitim Müdürlüğümüzün internet sayfasında yayınlanmıştır.

Bu sınav neticesinde çıkan sonuç, kafalarda azda olsa soru işareti bırakmıştır. Müdür atamalarına esas teşkil eden yazılı sınavın %70’i, sözlü mülakatın %30’u ve Ek 1 puanlarıdır. Hal böyle iken, sınavdan 100 puan dahi alan bir adayın mülakatta 50-60 alması durumunda atanma şansı kalmamaktadır. Bu sistem tam anlamıyla kişi kayırmaya yönelik sübjektif bir sistemdir.

Türk Eğitim-Sen olarak bugüne kadar hep iyi niyetli olduk, problemleri, yaşanan sıkıntıları yerinde çözmeye çalıştık. Yöneticilerimizden adil olmalarını, eğitim çalışanları arasında ayrımcılığın yapılmamasını, sözlü mülakatın iptalini 40 bin öğrenci ve 2500 öğretmen adına istiyoruz’dedi.

      Deviren, ‘Türkiye’de ve Yalova’da her yıl eğitim-öğretim yılı başlamadan önce Milli Eğitim- İşkur işbirliği içerisinde, okul müdürlerinin belirttiği ihtiyaca göre okulların hemen hemen tamamına geçici hizmetli personel verilirdi. Yalova genelinde Geçici Hizmetli Personel alımına 1000 üzerinde müracaat olması, 400 kişi için ekmek kapısı olan bu proje, okulların ve okul aile birliklerinin de nefes almasına vesile oluyordu.

İşkur müdürümüz Sayın Erhan Dede’yi bizzat makamına giderek projenin akıbetini sorduğumda; olumsuz olduğunu öğrendim. Buradan sayın vekillerimize sesleniyorum. Yalova’da okulların bu projeye ihtiyaçları var. Başka illerde olan proje neden ilimizde iptal olmuştur. Diğer bir konu ise sürücü yetiştirme ve uygulama sınavlarında usta öğretici olarak görev yapan öğretmenlerimizin aldıkları sertifikalar iptal edilerek yeni bir kursla ders saati sayısı artırılarak, usta öğretici yetiştirileceğini, milli eğitim müdürlüğünün yazısı ile öğrenen öğretmenlerimiz, kursa müracaat için gittiklerinde kursun ilk etabının dolu olduğunu öğreniyorlar. Türk eğitim-sen Yalova şubesi, ne sayısız müracaat yapılarak haklarını aramamızı istiyorlar.

 Bizde soruyoruz okullara yazılan resmi yazıdan önce kimlerin haberi oldu? Kimler kimlere haber verdi? Neden bizim haberimiz olmadı?

  Türk eğitim-sen Yalova şubesi olarak milli eğitim de çalışan tüm eğitim çalışanlarını bir görüyoruz. Milli eğitimde görev yapan tüm idarecilerimizin adil adaletli olacaklarına hep inandık yine inanmak istiyoruz. Çünkü Yalova da eğitim-öğretim seviyesini en üst seviyeye çıkarmak için çalışıyoruz.

Bu vesile ile tüm eğitim çalışanlarına 2013-214 eğitim öğretim hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum’dedi.