Delmece Yaylasının muhteşem çiçeklerinin geleceği tehdit altınd
 
Yürüyüşte Delmece ve Karlık yaylaları ekolojik yapısı hakkında da kısa bilgilendirme yapılacak, ‘Göl Soğanı’ (Leucojum aestium) adlı bitki tanıtılacak. Delmece Yaylası’nda geçtiğimiz yıl “yaylanın gitgide çoraklaştığı, yaylada su birikmesi olduğu” gerekçesiyle çeşitli kanallar açılmıştı ve yaylada ilkbaharda toplanan su tahliye edilmişti. Göl kenarlarında ve sazlık-bataklık alanlarda yetişen ve bir sulak alan bitkisi olan ‘Göl Soğanı’ bitkisi Bu bölgenin yüzlerce yıldır su ile iç içe olduğunu gösteriyor aslında. Yaylanın toprak yapısı da incelendiğinde ne yazık ki Delmece yaylasında devlet eliyle açılan kanalların burada yeterince araştırma yapılmadan açıldığını ortaya koyuyor.
 
Delmece Yaylası’nda karlar erirken sarıçiğdemler, nisan ayında göl soğanları, mayıs ayında orkideler, adeta görsel bir şölen sunuyor. Sonbaharda ise sonbahar çiğdemlerini görme imkanı bulabiliyorsunuz Delmece’de. Ne yazık ki son yıllarda Yalova’nın yayaları ölüm kalım savaşı veriyor. Geçen yıl Delmece Yaylası’nda yaylanın suyunu kurutmak için açılan drenaj kanalları bu bölgenin ekolojik yapısını derinden etkileyebilir. ‘Göl Soğanı’ bitkisi ileriki yılarda Delmece yaylasında yetişme alanı bulamayabilir. Açılan kanallar ile yaylaya güzellik katan küçük derelerin suyu kurutulmuş oldu ve menderesler oluşturarak akan dereler yok oldu. Dere olmadığı için artık balıklar yok, belki ilerde kurbağa bile yaşayamayacak. Doğaseverlerin oldukça tepkisini çeken drenaj kanalları ile ilgili halen bir değişiklik söz konusu değil.
 
Yayla İnşaat Şantiyesine Döndü.
 
Açılan drenaj kanallarından çıkan toprak yığınları Delmece Yaylasında adeta bir hafriyat alanı görüntüsü oluşturuyor. Üstü toprak yığınlarıyla örtülen bitkiler ölüyor. Yığınlar dağıtılıp yüzeye serilirse daha fazla zarar verilmiş olacak. Ne mutlu ki şimdiye kadar böyle bir işlem yapılmadı ve umuyoruz ki yapılmaz. Suyu çekilen yaylada yeşil görüntüsü maalesef eski fotoğraflarda kaldı.
 
Delmece Bir Su kaynağıdır.
 
Armutlu yarımadasının Çatısında bulunan yaylalar yüzey suyunun toprağa karışmasına yardım ederek yer altı su kaynaklarını besliyor. Özellikle karlık yaylası kışın tamamen su altında kalarak bir göl manzarası oluşturuyor. Kışın Karlık yaylasını görenler yazın yaylaya çıktıklarında ‘burada eskiden bir göl vardı’ diyerek şaşırıyorlar. İlkbahar mevsiminde yaylanın suyu yavaş yavaş yer altı suyuna karışarak çekiliyor. Delmece Yaylasının da bir bölümü birbuçuk yıl öncesine kadar karlar erirdiği dönemde sular altında kalıyordu. Esenköy’den Teşvikiye’ye hatta Ortaburun’a kadar kadar uzanan bölgedeki su kaynakları bu bölgedeki derelerden ve oranlardan besleniyor. Yalova ve çevresinin 30- 40 yıl sonra ihtiyaç duyacağı temiz ve kullanılabilir su miktarı düşünülürse ormanlarınızdaki tek bir ağacın ve her bir su gözesinin önemi çok daha iyi anlaşılır. Yaylalarımıza verdiğimiz değeri bir şenlik havası içerisinde bu doğa yürüyüşüyle göstereceğiz. Tüm Yalova halkı yanında, şehrin siyasetçilerini ve gelecek yılın aday adayları ile, yeri geldiğinde çevreci kesilen herkesi de yaylalarımız konusunda yanımızda görmek istiyoruz.