Doğan, paylaştığı yazılı açıklamada; “DowAksa’nın ekonomiye, istihdama, sosyal sorumluluk projelerine sağladığı katkıyı, savunma sanayii için önemli olan karbon elyaf ile ara ürünleri üretmesini ve üretim kapasitesini arttırmak istemesini takdir ve saygı ile karşılarız.

Alternatif alan olarak kendi veya başkalarına ait oldukça büyük ve yeterli miktarda boş sanayi imarlı alan vardır. Burada kapasitesini arttırmak istemelerine daha da saygı duyarız. ANCAK!!! 124.951,26 m2 civarında fiilen tarım yapılan Taşköprü 304 ada 1 parseldeki hazine yerinin kapasite arttırması için 49 yıllığına verilip, sonradan da sanayi imarı yapılmasını hiç anlayamam.

“Bölgede gereğinden çok fazla çoğu deniz manzaralı ve lebiderya sanayi imarlı alanlar var”

Yeni yeni alanları ve hazine yerlerini sanayi imarına açmak hiç doğru değil. Ayrıca Taşköprü Handere de 237 dönüm hazine yeri bedava denilecek fiyata sanayiciye gitti. Şimdi yine Taşköprü’de bu hazine yeri de sanayiye verilmiş.

“Taşköprü'yü de kaldırıp her yerini sanayi yapsınlar”

Umarım bu yanlıştan dönülür ve bu sanayi imarı iptal olur. Bu konuda seçimle göreve gelen ve halkı temsil eden kurum ve şahıslara çok önemli görevler düşmektedir.

Bu yerde kesinlikle sanayi imarı olmamalı?

  1. Yerleşim alanına çok yakın. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik Tanımlar 4. Madde c- fıkrasına göre “Birinci sınıf gayrisıhhî müessese "Meskenlerden mutlaka uzak bulundurulmaları gereken işyerleridir." Demektedir.) Oysaki tesisin yapılacağı alan Taşköprü yerleşim alanlarına çok yakındır.
  2. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin 16. Maddesi "Sağlık koruma bandı mülkiyet sınırları dışında belirlenemez." Demektedir. Yeni tesis veya ilave tesis yapılırken kendi mülklerinde sağlık koruma bandı oluşturmaları gerekmektedir. Mülga olan (kaldırılan) "Gayri Sıhhi Müesseseler yönetmeliğine" göre Taşköprü’de oluşturulan ve büyük bir kısmı başkasının mülkünde olan 1200 m sağlık koruma bandının Yeni tesis ve ilaveleri için kullandırılması doğru olmaz. Aksi halde "bu alanda ve Altınkum Sitesinde taşınmaz mülkü ve konutu olan vatandaşlarımızın mağduriyeti devam edecektir.”
  3. DowAksa'nın kapasite arttırması için etrafında kendi veya başkalarına ait gereğinden çok sanayi imarlı alanlar vardır. Zaten Yalova ve Taşköprü’de imar planında gereğinden çok fazla OSB ve sanayi imarlı alan mevcuttur. Bu nedenle imar planı kararı ile hazine ve başkasına ait alanlarda sanayiye yönelik yeni imar planı yapmak doğru olmaz.
  4. Toprak koruma kurulu raporunda "tarımsal bütünlüğü bozulmuştur." Demektedir. Oysaki aynı raporda "sulu tarım ve mutlak tarım alanıdır da demektedir." Buradan hareketle 124.951,26 m2 bütün alan ve böylesine verimli bir toprak için "oldukça büyük bir çiftlik arazisi sayılır. Bu nedenle bu Tarım alanı olarak kalması daha uygun olacaktır."
  5. Bu alanda yetişmiş kivi ve diğer meyve ağaçları vardır. Birçok vatandaşımız buradan geçimini sağlamakta ve zirai üretime katkıda bulunmaktadır. Bu dikkate alınmalıdır. Basit bir kivi üretim hesabı: ( 124.951,26 m2 alan X 1m2 de 4 kg kivi olur = 499.805 kg kivi yapar. 499.805 Kg X 1 Kg mı 6,5 TL ) 3 Milyon 248 Bin 732 TL eder. Bu rakam 1397 asgari ücrettir. Asgari ücretli 116 kişini yıllık kazancıdır. İfadelerini kullandı.