Dünyanın koronovirüs ile mücadele ettiği şu günlerde sağlığın ne kadar önemli olduğunun bir kez daha açık bir şekilde görüldüğünü ifade eden Dr. Metin Oral, “Öncelikle kendi sağlığımız ardından çevremizin sağlığını korumak öncelikli görevimizdir” dedi.

Belirtilere dikkat

Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Kanser Haftası nedeniyle yayınladığı mesajda, “Günümüzde kanser önemli bir sağlık sorunu olarak insan hayatını tehdit ediyor. Sigara, alkol kullanımı, uzun süre güneş altında kalma, bazı kimyasal maddeler (katran, benzen, boya maddeler, asbest), hava kirliliği, radyasyona maruz kalma ve kötü beslenme alışkanlığı gibi etkenler kansere neden olmaktadır. Uzun süreli kapanmayan yaralar, uzun süren ses kısıklığı veya öksürük, Siğil veya benlerin hızla büyüyerek değişiklik göstermesi, meme veya başka bir organda el ile hissedilen şişlikler ve büyük abdest veya idrar alışkanlıklarında değişiklikler de kanserin belirtileridir.

Nedeni bilinen ölümlerde 2. sırada

Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan kanser, öldürücülüğünün yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser konusunda toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadele de en etkili yöntemlerin başında gelmektedir.

Uzak durulması gerekenler

Kanserden korunmak için ise tükettiğimiz gıdaların sağlıklı ve hijyenik olmasına dikkat etmeliyiz. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmamız ve asbest, benzen, katran gibi kanser yapıcı maddelere karşı gerekli önlemleri almamız kansere yakalanma riskini azaltacaktır. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser olasılığını azaltabilir.

Sağlık konusunda hassas davranılmalı

Bizler sağlıklı ve kaliteli bir yaşam süresi için sağlığımıza çok dikkat etmeliyiz. Sağlığımızla ilgili konularda hassas davranmalı ve şüphelendiğimiz durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmalıyız. Modern tıptaki gelişmeler doğrultusunda artık pek çok hastalık başlangıç evresinde yok edilebiliyor. Son dönemde tıptaki gelişmeler hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde oldukça önemli sonuçlar doğurdu. Bu yenilikler ve gelişmeler ilimizdeki sağlık kuruluşları ve hekimler tarafından da dikkatle takip ediliyor. Hastanelerimiz, sağlık merkezlerimiz teknik ve fiziki olarak oldukça gelişmiş koşullara sahip. Bu vesileyle tüm hastalarımıza acil şifalar diliyorum.”