Dedecan, ‘Astım, havayollarının daralması ile ortaya çıkan, her yaştaki bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen fakat kontrol altına alınamadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayan müzmin bir hastalıktır.

    Hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen astımda, hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir mukus (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum, artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir’dedi.

       ASTIM BELİRTİLERİ

     Dedecan, ‘Astımın başlıca belirtileri; nefes darlığı, hırıltılı solunum, kuru vasıfta bir öksürük ve göğüste baskı hissidir. Bu belirtiler sadece astım hastalığında görülmez, ancak bu belirtilerin tekrarlayıcı nitelikte olması, genellikle gece veya sabaha karşı ortaya çıkması, kendiliğinden veya ilaçlarla düzelmesi, mevsimsel farklılıklar göstermesi astıma özgüdür’dedi.

    ASTIM NÖBETLERİNİ TETİKLEYEN ETKENLER

Dedecan, ‘Soğuk algınlığı, solunum enfeksiyonları, polenler, egzersiz, evcil hayvanlar, kuş tüyü, ev tozu, toz akarları, koltuk tozları, hamam böceği, endüstriyel ve kimyasal maddeler, sigara dumanı, soba dumanı, soğuk hava, hava kirliliğidir’dedi.

    ASTIM ATAĞI (KRİZİ) NEDİR VE NASIL ANLAŞILIR?

       Astım belirtilerinin ortaya çıkması veya varken daha artması ve bunlara solunum testlerinde bozulmanın eşlik etmesi astım atağıdır. Ataklarım çok büyük bir kısmı yavaş ilerler ve günler içinde gelişir. Hastaların çok azında ise ani başlangıçlı ataklar ortaya çıkar, hava yollarında ani daralma olabilir.

      ASTIM NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Astım tedavisinde en önemli olan hasta eğitimidir. Astım, hasta hekim ve hasta yakınlarının (anne, baba, eş ve öğretmen gibi) işbirliği ile tedavi edilebilir. Tedavi uzun sürelidir. Hasta hekimin, tavsiyelerine uymalı, ilaçlarını usulüne uygun şekilde kullanmalı, düzenli olarak kontrollerini yaptırmalı, sorunu olduğuna hekimine kolayca ulaşabilmelidir.

    ASTIMDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Ø Ev akarlarından korunmak için evde elektrik süpürgesi ile temizlik yapılmalı

Ø Deri, suni deri, ahşap ve plastikten eşyalar tercih edilmeli

Ø Halı yerine kilim, ahşap ve sentetik döşeme seçilmeli

Ø Havalandırma arttırılmalı, rutubet önlenmeli

Ø Ev işi yaparken gerekirse maske kullanılabilir

Ø Alerjik kişinin olduğu eve hayvan alınmamalı

Ø Evde nem azaltılmalı

Ø Mümkünse kalorifer ile evin her yeri ısıtılmalı

Ø Doğal havalandırılma artırılmalı

Ø Küflü yerler çamaşır suyu ile temizlenmeli

Ø Hassas olunan bitkinin polen yayma döneminde dışarı çıkılmamalı

Ø Özellikle polenlerin en fazla olduğu sabah 05.00-10.00 saatleri arasında evden çıkılmamalı

Ø Hava kirliliğin yoğun günlerde hasta gereksiz fizik aktivitelerinden kaçınmalı, dışarı çıkmamalı

Ø Evin pencereleri kapalı tutulmalı

Ø Kaliteli yakıt kullanılması sağlanmalı

Ø Aktif ve pasif sigara içiciliği kesinlikle önlenmeli

Ø Soba, fırın yakıtları, kızarmış yağlar, spreyler, boya ve cilalardan, ortamın iyi havalandırılması sağlanarak kaçınılmalı

Ø Her yıl Eylül ve Ekim aylarında grip aşısı yaptırılmalı