Canlı ağaç müzesi olan Karaca Arboretum gezisi, ağacını tanıma gibi etkinliklerinin de uygulandığı açılış törenine, Tema Vakfı Kurucusu, Toprak Dede Hayrettin Karaca, TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, TEMA Vakfı Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, Tema gönülleri, öğretmenler ve birçok davetli katılım sağladı.

       TEMA Vakfı Genel Müdürü M. Serdar Sarıgül, ‘Doğanın sahibi biz değiliz. Hükmedeni de değiliz. Sadece doğanın bir parçasıyız. Bunu kişiselleştirmek, hayatımızın içine koymak, hayati derecede önemlidir. Yaşamak için yaşatmazsak, hiçbir canlı ve cansızın geleceği olmaz. Gelecek nesillere, bizler sürdürülebilir bir yaşam ve doğa varlıkların bütünlüğünü devretmek istiyoruz. Bu nedenle 10 günlük program içerisinde yoğun program yaşıyoruz. Milli Eğitim tarafından işbirliği ile programlarımızı yürütmekten çok mutluyuz’dedi.

    Tema Vakfı Kurucusu, Toprak Dede Hayrettin Karaca, ‘MEB ile birlikte Türkiye’de ilk kez başlatılan ‘Ekolojik Okuryazarlık Öğretmen Eğitimi’ çalışması üçüncü yaşına girdi. Bu yılki eğitimler, Şırnak’tan İzmir’e uzanan geniş yelpazede 53 ilden 112 öğretmen katıldı. Doğada her şey birbirine bağlıdır”, “Her şey bir yere gider”, “Hiçbir şey sonsuz değildir, “Son sözü doğa söyler” ilkelerini kapsıyor. Ekolojik Okuryazar, doğanın ilkelerini ve sınırlarını bilen ve doğayla uyumlu yaşamayı ilke edinmiş kişidir. Ekolojik Okuryazarın en önemli özel yeryüzü neresidir? Yeryüzünü ne kadar tanıyoruz? Ağacın dili var mıdır? Varsa bize neler anlatır? Doğada her şey sınırsız mıdır? Doğa yaşamın devamını, sürekliliğini nasıl sağlıyor?Ürettiğimiz ve tükettiğimiz ürün ve hizmetlerin doğaya ve insana etkilerini biliyor muyuz? Bilmek istiyor muyuz? “Ekolojik Okuryazarlık”, sürdürülebilirliğin ve gelecek nesillerin gözetilmesi adına doğanın sınırlarını bilerek yaşamı devam ettirmektir. Bu konuda öğretmenlerimize yönelik olarak gerçekleştirdiğimiz eğitim ile çevre konularında ‘okur ve yazar’, yani ‘bilen ve uygulayan’ nesillerin yetişmesi adına çok önemli adımlar atıyoruz. Çünkü, çocuklarımızın mümkün olan en erken yaşta doğa ile tanışmaları, doğada vakit geçirerek onu korumayı, sevmeyi ve dilinden anlamalarının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz, şahit oluyoruz’ dedi.

Konuşmaların ardından gelen misafirler, Karaca Arboretum’u gezdiler.

Haber Foto: Gamze Yüksel