Ebulfez Elçibey’in eşi, Çilenay Hanım ve Erturgut Bey’in anneleri Halime Elçibey Hanım bugün İstanbul’da hayatını kaybetti.

Merhume Halime Hanım’ın cenazesinin Azerbaycan’a götürüleceği öğrenildi.

Cenaze defin günü henüz belli değil, ancak cenazenin Nahçivan, Keleki köyüne defnedileceği bildirildi.

Hatırlatalım ki, Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı, Prof. Dr. Ebulfez Elçibey, Nahçıvan'ın Keleki kasabasında doğdu. Asıl adı, Ebulfez Kadir Güloğlu Aliyev olan Elçibey, Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu.

Ebulfez Elçibey, 1988-1989 yıllarında Azerbaycan halkına bağımsızlık mücadelesi yolunda öncülük ederek, halkından büyük destek gördü. Elçibey, aktif siyasi hayatına 1989 yılında, Azerbaycan Halk Cephesi Partisi'nin (AHCP) başına geçerek başladı.

Azerbaycan, SSCB'nin 1990'da dağılmasının ardından Ayaz Muttalibov'un kısa süren cumhurbaşkanlığının ardından, Ebulfez Elçibey 7 Haziran 1992'de bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı oldu.

Hayatı boyunca, Türk dünyasının birleşmesi ve kardeşliği için mücadele eden Elçibey, bu yönde "Bütün Azerbaycan Yolunda" isimli bir kitap çıkardı. 2000  yılında 62 yaşında ölen Ebulfez Elçibey, iki çocuk babasıydı.