Üç aylara girmeye sayılı günler kala, İl Müftü Vekili Halil Eriş, tüm inananların Regaip Kandilini kutladı.

   İl Müftü Vekili Eriş, “Müslümanlar arasında üç aylar diye bilinen kutlu bir döneme 08.03.2019 Cuma günü girmiş olacağız. 07 Mart 2019 Perşembe günü akşamı Regaip Kandilidir. Hem üç ayların, hem de idrak ettiğimiz kandilimizin hayırlara vesile olmasını Yüce Mevla’dan niyaz ediyorum, hemşerilerimizin kandilini de tebrik ediyorum. Regaip, Allah’ın rahmetinin, mağfiretinin ve bereketinin müminlere bol bol verildiği gece demektir.  Böyle gecelerde Cenabı Allah “Yok mu bir şey isteyen?” diye insanlara seslenmektedir. Biz de bu manevi fırsatlardan bolca istifade etmeye çalışalım.

   Üç aylar ve kandiller, iman ve amel bakımından kendimizi yenilemek ve Allah’a yönelmek için önemli fırsatlardır. Tamamen ahirete yönelip, dünyayı unutmak doğru olmadığı gibi, iyice dünyaya kapılıp, ahireti unutmak da isabetli değildir. En hayırlısı orta yolu tutmaktır, dinimizin bizden istediği de budur. Regaip gecesi vesilesiyle bu dengeyi bir daha gözden geçirmeli, dine uymayan davranışlarımız varsa, düzeltme yollarını aramalıyız. Bunun için tövbe etmek, hak sahipleriyle helalleşmek ve vaktinde eda edemediğimiz ibadetlerimizi kaza etmek en güzel yoldur.

   Regaip, rağbet etmek kökünden geldiğine göre, sevgili Peygamberimiz (s)’in hayatı boyunca, nelere rağbet ettiğini kısaca hatırlatmakta fayda vardır. Resulullah en çok Allah’ı seviyor ve O’na rağbet ediyordu. ‘Allah için’ denince, adeta kendinden geçiyordu. İbadetlere rağbet ediyor ve farz namazların dışında, geceleri ayakları şişinceye kadar nafile namaz kılıyordu. Kur’an okuyor ve bolca da oruç tutuyordu. Hz. Peygamber (s) dünya ve ahiret dengesini sağladıktan sonra, ahiret için daha fazla gayret ediyordu. Aile fertlerine ilgi gösteriyor ve onları en güzel şekilde yetiştiriyordu. Akraba, komşu, yetim, yaşlı ve kimsesizleri ihmal etmiyordu. İlme, okumaya, güzel ahlaka, doğruluk ve emanete rağbet ediyor ve ümmetini de teşvik ediyordu. O’nun ümmeti olarak bizlere de bazı görevler düşmektedir her halde.

   Kandillerde önce aile fertlerinden başlayarak, tebrikleşme (kutlama) yapılmalıdır. Yakında olan aile büyükleri ziyaret edilmeli, uzakta olanlara da bir şekilde ulaşarak kandilleri kutlanmalı ve duaları alınmalıdır. Birkaç gün önceden başlayarak çevremizdeki fakir, yetim ve engellileri arayıp yardım etmeli ve onların da yüzünü güldürmelidir. Kandil gecesinin önceki ve sonraki gündüzleri oruçla geçirmek çok sevaptır. Gece camilerde bir program varsa katılmalı, bu müşterek programdan istifade etmelidir. Ancak bunlar, bir hatırlatma ve başlangıçtır. Asıl olan, gece seccademizin üstünde, Yüce Mevla ile baş başa kaldığımızda neler yapabildiğimizdir. Yani iş bize düşmektedir.

   Kandillere mahsus özel bir ibadet yoksa da biz bu gece bolca namaz kılalım, (kaza veya nafile namaz olsun fark etmez) Ezberden veya yüzünden biraz Kur’an okuyalım. Peygamber efendimize çokça salât-ü selam getirelim. Hata ve günahlarımız için tövbeler edelim. Kendimiz, ailemiz, ülkemiz, milletimiz ve tüm insanlık için duada bulunalım. En iyisi, bu kıymetli zamanlarda ibadet ve iyiliklerimizi artırmak, bir yanlışımızı da terk etmek şeklinde kararlılık göstermektir. Çocuklarımızı asla ihmal etmeyelim, onları da dini etkinliklere teşvik edelim ve hafızalarında tatlı bir hatıra bırakmaya özen gösterelim.

   Bu vesileyle Regaip kandilinizi kutluyor, güzelliklere vesile olması dileğiyle, hepinizi Allah’a emanet ediyorum” açıklamasını yaptı.