Vali Erol mesajının devamında, “24 Temmuz 1908 tarihinde II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle birlikte basında sansürün kaldırılması dolayısıyla, her yıl 24 Temmuz günü “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Gelişmiş ülkelerde önemli bir kamusal güç olarak kabul edilen basın, demokrasinin temel unsuru ve güvencesidir. Ülkemizin ve şehrimizin gelişimi, toplumumuzun geniş kesimlerinin bilgilendirilip bilinçlendirilmesi ve kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasında basın mensuplarının çok önemli katkıları bulunmaktadır” diye konuştu.

“Canlarını tehlikeye atarak çalışıyorlar”

Toplum ve devlet arasında köprü olma görevini basın mensuplarının üstlendiğini belirten Erol, “Toplumsal değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini koruyup gözetmeyi görev sayarak halkımızın doğru ve tarafsız haber alma ihtiyacını sağlayan basın kuruluşları, demokrasimizin güçlenip yerleşmesinde ve şeffaf, hesap verebilir bir yönetimin oluşmasında etkin bir rol oynamaktadır. Toplum ve devlet arasında köprü olma görevi üstlenen basın mensuplarımız, zor şartlarda 7 gün 24 saat, zaman zaman ise canını da tehlikeye atarak görevlerini özveriyle yerine getirmektedirler” dedi.

“Basın mensupları her türlü övgüyü hak etmiştir”

Erol, “Türk basını, yakın dönemde yaşadığımız ülkemizin birliğine, beraberliğine, devletimizin bekasına, milli irademize ve demokrasimize kasteden, 15 Temmuz hain darbe girişiminin başarısızlığa uğratılmasında, yaptığı yayınlarla milli iradenin yanında yer alarak, her türlü övgü ve takdiri hak etmiş, milli değerlere saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini temel alan bir anlayışla görevini yerine getirerek demokrasimizin korunmasının en büyük güvencesi olduğunu göstermiştir.

“Basın, bir mektep, bir rehberdir”

Vali Erol, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, ‘Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.’ sözü basının önemini ve basın mensuplarının üstlendiği büyük sorumluluğu en güzel şekilde ortaya koymaktadır.

Bu düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının 111. yıldönümünde, tüm değerli basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, çalışmalarında başarılar diliyorum. Ayrıca görevlerini ifa ederken hayatlarını kaybeden basın çalışanlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum” diye ekledi.