CHP Yalova İl Başkanı Ertan Şener açıklamasında, BM Genel Kurulu’nun 2007 yılında 20 Şubat’ı Dünya Sosyal Adalet Günü olarak ilan ettiğini belirterek, “Amaç; Dünya Sosyal Adalet gününde uluslararası topluluk yoksulluğun ortadan kaldırılması, tam istihdamın ve insana yakışır işlerin teşvik edilmesi, toplumsal cinsiyet eşitliği, sosyal refah ve adalete herkesin erişebilmesi konularının öne çıkarıldığı etkinlikler düzenleyerek gündem oluşturmaya çalışmaktadır.  BM’nin tüm üye devletlerine BM Antlaşmasında yer aldığı gibi barış ve insan onuruna bağlı kalmaları gerektiğini hatırlatır ve bu taahhüdün daha ileri seviyede sosyal adaletin olduğu, daha iyi ve daha adil bir geleceğe ulaşmak için harekete geçmeyi gerektirdiğini vurgular. “ dedi.

“Bu kavram ilk ortaya çıktığında işçi sınıfı için kullanıldı”

Adaletin, bir toplumda ekonomik bakımdan zayıf durumdaki sınıfları, özellikle işçileri daha güçlü sınıflar ve işverenler karşısında korumak, sınıflar arasındaki gelir dengesizliklerini giderici yönde önlemler almak şeklindeki faaliyetlere verilen genel isim olduğunu aktaran Şener, “ Bu kavram ilk ortaya çıkışında daha çok işçi sınıfı için kullanılmıştır. Sanayi Devrimiyle, emeğinden başka bir gelir kaynağı bulunmayan işçiler önemli bir sosyal sınıf durumuna gelmişlerdir. Ancak XIX. asrın ilk yarısında işçiler çok ağır ve sağlıksız koşullar altında çalıştırılmışlar, hastalık ve sefalet bu sınıfın içinde bulunduğu koşulların ana özelliği durumuna gelmişti. İşçi sınıfının içinde bulunduğu bu olumsuz koşullara burjuva kesiminden tepkiler gelmişti. Emek sahipleri de bunlara katılınca İngiltere’de ve diğer Avrupa ülkelerinde işçi olayları ortaya çıkmaya başladı. Ancak, zamanla işçilerin içinde bulundukları kötü koşulları şiddet hareketleriyle değil, onların yaşam koşullarının iyileştirilmesiyle düzeltilmesi fikri yaygınlık kazandı.” şeklinde konuştu.

“CHP olarak emeğe dayalı yaşamın her zaman yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz”

Şener açıklamasının devamında şöyle konuştu;

“Bu yönde örneğin işçiler lehine çalışma koşullarını düzenleyen yasalar çıkartıldı, çalışma saatleri kısaltıldı, sakatlanan, yaşlılık dolayısıyla çalışamayacak duruma gelenler için sosyal güvenlik sistemleri kuruldu, v.s. Bunu sağlamak için de işçilere ve işverenlere sendika kurma hakkı tanındı. Zamanla sosyal adalet kavramının kapsamı genişletildi. Bugün, iktisadi bakımdan zayıf olan tüm sınıfların korunması veya bunların yaşam düzeylerinin yükseltilmesi için kullanılmaya başlandı. Örneğin, yoksul sınıfların da yararlanabilmeleri için ücretsiz sağlık ve eğitim olanakları sağlanması, konut sorununun çözümü, zaruri tüketim maddelerinin düşük fiyattan sağlanması, zengin sınıfların yüksek oranlarda vergilendirilmesi, sendikal haklar sağlanması, v.s. gibi önlemler hep sosyal adalet amacına yöneliktir. Sosyal Demokrat Partiler bu ihtiyaçları sağlamak, düzenlenmesine katkı vermek üzere kurulmuşlardır. CHP olarak emeğe dayalı yaşamın her zaman yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz. Bugün ortalama olarak sendikaların yaptığı 4 kişilik ailenin Açlık ve Yoksulluk Sınırı üzerinden hesaplamalarda, dört kişilik ailenin açlık sınırı 1.608 TL, yoksulluk sınırı 5.238 TL OLDU – Türk-İş Konfederasyonun her ay düzenli olarak yaptırdığı araştırmalar neticesinde ortaya çıkan bu rakam GSMH (Gayri Safi Milli Hasıla) nın adaletli dağıtılamadığını ortaya çıkartmaktadır.

Bugün 1603.Lira ile 4 kişilik aileler ancak açlık sınırı altında yaşama mahkum edilmektedirler. “ Tüm dünyada ve ülkemizde sosyal adalet düzeninin gerçekleşmesini, bunun da CHP İktidarıyla ancak mümkün olabileceğini “