12 Mart 1918 Erzurum’un kurtuluşu ile12 Mart 1921 İstiklal Marşı’nın yazıldığı iki anlamlı iki olay, Yalova Erzurumlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu’nun organizasyonuyla gerçekleştirilecek. 
Yalova Erzurumlular Dernek Başkanı Muammer Dönmez yaptığı yazılı açıklamada; ‘Tarihi binlerce yıllık geçmişe dayanan, birçok medeniyete evsahipliği yapmış olan Erzurum için 12 Mart 1918 tarihi dönüm noktalarından biridir.
12 Mart 1918 günü serhat şehrimiz, gözbebeğimiz Erzurum’un esaretten, hürriyete, ölümden hayata kavuştuğu gündür. 12 Mart 1918”de, Türk ordusu, bu güzel toprakları, şehitlerin kanayla sulayarak, düşmandan arındırmış ve Ermenilerin çirkin hayallerini bir daha dirilmeyecek şekilde kursaklarına gömmüştür. 
Yap-boz gibidir çoğu tarih. Bir bütün olmasana rağmen parça paraca oluşur.  En acı ve en kahraman parçalardan bir tanesi Erzurum’dur. Karanlık sayfalarda unutulan katliamlar ve günümüzde pek de önemsemediğimiz kahramanlıklar yiğitler parçasıdır Erzurum...
27 Şubat 1918 günü Ermeniler Alaca Köyü'nde terör estirdiler, yağmaladılar ve savunmasız insanları katlettiler. O gece 5000 müslüman şehadete yürüdü. Yardım çağırabilecek ne bir ordu, ne de bir dost vardı. Direnme gücü ve silahı olan karşılarına çıktı. Yaşlısı ve bebeği ise dualar etti. Yiyecekleri elllerinden alındı ve kadınları, çocukları öldürüldü. İnsanlık katledildi. Şubat 1918 sonlarında Erzurum civarındaki Türk Köyleri'nde insan kalmadı. Erzurum'un son baharıdır bu tarihler. 
Zor ve soğuk bir yaprak dökümüydü Erzurum için…
Türk Ordusunun, 15'inci Kolordu Komutanı Kazım Karabekir bu çetelerin karşısına çıkmaya, bu şanlı toprakları bu vebadan temizlenmesi gerektiğini anlamış ve yola koyulmuştu. İşte o zaman düşman bu kutlu milletin hiçbir zaman tarihe, insana ve zayıfa zulüm edene acımayacağını anlamıştı. 
12 Mart 1918'de Erzurum, yaşlı, harab edilmiş ve yorgundu. Kazım Karabekir çeteleri püskürtmüş, koca bir enkazı bir acıyı devralmıştı. Orda katledilen, ezilen yok sayılan sadece 5000 Müslüman değil, o günden bu güne bu topraklarda doğan en az 100 milyon vatan evladıydı. Acımızı hafifletecek bir şey varsa o da, orda şehit olan atalarımızın bizlere haklarını helal etmesidir’ şeklinde açıklamada bulunan Dönmez, tüm Yalovalıları 12 Mart pazar günü ikindi namazından sonra Yalova Merkez Camii’ne bekledeklerini söyledi.