HABER: Abdullah Bozkurt 

MÜSİAD Yalova Şube Başkanı Adem Saruhan, “Yalova’da MÜSİAD, yaklaşık 7 yıldan beri faaliyet gösteriyor. Ben son 2 yıldır başkanlığını yapıyorum. Şu an 42 üyemiz var. Biz farklı bir ticaret yolunu tercih ediyoruz. Her şey para kazanmak değil bunu görüyoruz. Bizim “Karz-ı Hasen” diye bir projemiz var. MÜSİAD üyeleri buradan faizsiz kredi alma durumları var. Maddi olarak sıkışmış kişiler oradan faizsiz kredi alıp durumu düzelince ödeyebiliyor. Bu ticarette bir yeniliktir. Pandemiden önce oluşmuştu, akabinde giderek gelişen bir proje. Türkiye’nin yapmak istediğini biz kendi içimizde yapıyoruz şu an. Allah korusun birinin işi bozulsa, bir havuz oluşturup, faizsiz destek alıp, işlerini düzenledikten sonra geri ödeme düzenini oluşturdu genel merkezimiz. Çok güzel bir sistem” şeklinde konuştu.

Karz-ı Hasen Nedir?

Karz-ı Hasen güzel borç demektir. Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de 5 farklı surede; Müzzemmil Suresi 20.Ayet, Bakara Suresi 245.Ayet, Maide Suresi 12.Ayet, Teğabün Suresi 17.Ayet, Hadid Suresi 11 ve 18.Ayetlerde geçen Karz-ı Hasen, Allah için verilen güzel borç olarak ifade edilmektedir. Hz. Peygamber, 4 Halife, Endülüs, Selçuklu ve Osmanlı döneminde ve dolayısıyla medeniyetimizin köklerinde esaslı bir yere sahip olan, hâlihazırda uygulamada bir müessese olarak sürdürülemeyen Karz-ı Hasen toplumsal bir olgudur. Emin ellerde adaletle dağıtılan Karz-ı Hasen, ifsat olmuş toplum hayatının ıslahına vesile olabilecek bir kurumdur.  

Karz-ı Hasen, borcu olan ihtiyaç sahibi kişiye haramlardan uzak durması ve harama bulaşmaması için ihtiyacını giderecek meblağı faizsiz olarak ve sırf Allah rızasını kazanmak için temin etmektir. Günümüzde hayatımızın her alanına giren faizli işlemlerden sıyrılarak helal yollardan ticaretin geliştirilmesi için hak yol üzerinde olan Karz-ı Hasen uygulamasının geliştirilmesi ve desteklenmesi gerekliliğinden hareketle MÜSİAD Karz-ı Hasen Sandığı kurulmuştur.