2012 yılı Uluslararası Türk-Alman Gençlik  Değişimi’nin 1. Aşaması 21-29 Haziran 2012 tarihlerinde Yalova’da, 2. aşaması ise 10-18 Aralık 2012 tarihinde Almanya’nın Hamburg ve Berlin şehrinde gerçekleştirilmişti.

Yalova’da 21-29 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilen 1. Aşama değişim programına; 15- 24 yaş grubu olmak üzere Almanya‘dan 15 genç, 2 pedagog ile sosyolog yöneticiden oluşan 18 kişilik grup katılırken, Almanya Hamburg ve Berlin’deki 2. Aşama değişim programına ise, Yalova İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi Şube Müdürü, Selma Alacatlı ve Şef Ertan Arabacı refakatinde Gençlik Merkezi üyelerinden oluşan 12 genç katıldı.

Programdaki  gençler, Türkiye, Almanya, Afganistan, Pakistan ve Bolivya olmak üzere 5 ayrı milletten oluşan kültürler mozaiği bir grup olarak, şimdiye kadar yapılan uluslararası değişimlerden farklı; 5 ülke genci ile bir ilk, birliktelik ve kaynaşmanın, aktarım ve paylaşmanın en üst düzeyde olduğu, ekonomik,politik,sosyal ve diğer birçok konu ve görüşlerin tartışıldığı,kültürler ve toplumlar hakkında bilgi edinildiği,programının 1. Aşamasında  minimize,2. Aşamasında ise önyargıların tamamen ortadan kalktığı,başarılı ve  çok verimli Uluslar arası Gençlik Değişimi gerçekleştirildi.

 12-18 Aralık 2012 tarihleri arasında Almanya’da gerçekleştirilen 2. Aşama değişimde, Almanya Hamburg Eyalet Gençlik Bakanı Dr.Herbert Wiedermann Türk-Alman  grubunu misafir ederek, karşılıklı  görüşme ve toplantı sonrasında yemekte bir araya geldiler.

Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Mete, Türkiye ve Almanya kardeş şehirlerin az olduğundan yola çıkarak Yalova gençlerinin Hamburg’la kardeş şehir olma konusundaki  teklifi üzerine “İliniz Yetkilileri ve yerel yönetimin devreye girmesi ile olabileceği” düşüncesini ortaya koyarak oldukça olumlu ve  sıcak görüşmeler  yapıldığını belirtti.

Yalova Gençlik İl Spor Müdürü Cengiz Mete, “Gençlerin Uluslararası çalışmalarında  ve gençlik platformunda  aktif katılımını, farklı sosyal ve kültürel realiteleri keşfetme ve bunların farkına  varmalarını, birbirlerinden çok şey öğrenmelerini, kültürler arasındaki benzerlikle görerek kıyaslamalarını, diğer kültürler hakkında daha olumlu bir farkındalık oluşmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu.

 Bu durumun sadece gençlerin kendileri ve ortak çalışma yapan kuruluşların faaliyetleri üzerinde değil, aynı zanda uluslar arası ülke ve yerel topluluklar üzerinde de öneli bir etki bıraktığını belirten  Cengiz Mete; “Bu sebeple her gencin bu imkana sahip olabileceğini düşünerek, tüm gençlerimizi ulusal ve uluslar arası gençlik çalışmalarında yer almak üzere Gençlik Merkezi’ne bekliyoruz” dedi.