Su ürünleri kaynaklarının ve su ürünlerinin sürdürülebilir kullanılması ve gelecek nesillere miras olarak bırakılmasının sağlanabilmesi, gölet ve barajlardaki balık çokluklarının korunması, deniz ve iç sulardaki stokların takviyesi ve ekonomik değeri yüksek balık türlerinin artırılması amacıyla Bakanlık tarafından yürütülen "Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi" kapsamında Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Edirne İpsala Su Ürünleri Üretim İstasyonundan temin edilen 70.000 adet yavru sazan balığının 10.000'i İlyasköy Göleti, 10.000'i Örencik Göleti ve 50.000'i de Ortaburun Sulama Barajına bırakıldı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, "Bu balıklar Anadolu'nun ekonomik ve tabii türleri arasında yer almakta olup, vatandaşımız için önemli bir gelir kaynağı, aynı zamanda hem sportif (Amatör) hem de ticari balıkçıların gözdesi olmaya devam etmektedir” dedi.

“Balıkçılığın sürdürülebilir olması, kurallara bağlı avcılık ile mümkündür”

Balıklandırma çalışmaları ile göletlerin balık popülasyonlarının desteklenmesi, göl ekosisteminin canlı tutulması, turizme yönelik sportif amaçlı balık avcılığı ve yöre halkının gölden istifade etmesinin amaçlandığını belirten Parıldar, “Balıkçılığımızın sürdürülebilir olması, kurallara bağlı avcılık ile mümkündür. Tüm balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması ve an az bir kez üremelerine imkân tanınması, sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.

“Avlanma konusunda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz”

“Baraj ve göletlere bırakılan yavru balıkların üreyip çoğalmaları için en az 2 yıl yaşamaları gerekiyor. Bu nedenle amatör avcılık yapan vatandaşlarımızın bilinçli ve duyarlı avcılık yapmalarını rica ediyoruz. Balıklara bir defa olsun üreme şansı tanıyalım” sözleriyle vatandaşlara duyarlı olma çağrısında bulunan Suat Parıldar, Doğal olarak üreyen 1 kg ağırlığındaki bir sazan balığı yılda 200-300 bin yumurta bırakıyor. İl Müdürlüğü olarak özellikle balıkların avlanma dönemi, boyu ve yöntemi hakkında vatandaşlarımızı sık sık bilgilendiriyoruz. Avlanma konusunda vatandaşlarımızdan hassasiyet bekliyoruz" şeklinde bilgilendirmede bulundu.