Güney Köy Meydanı’nda yapılan açılış törenine; Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Tutuk, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan, Yalova İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Yalova İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Bakçepınar, Yalova İl Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Yeniyol, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, AK Parti Yalova İl Başkanı Muğlim Bağatar, Memleket Partisi Yalova İl Başkanı Ertan Şener, MHP Yalova İl Başkanı Namık Öz, MHP Merkez İlçe Başkanı Aydın Altun, Güney Köyü Muhtarı Hacı Murat Erhan ve köy sakinleri katıldı.

Erhan, “ecdadımız bu köyü bize emanet etti”

Törende açılış konuşması yapan Güney Köyü Muhtarı Hacı Murat Erhan, Yalova İl Özel İdaresi ve Doğu Marmara kalkınma Ajansı tarafından köyün meydanının yapıldığını ve programlandığını belirterek “Bizler Kafkasya’nın kuzeyinden Yalova’nın güneyine ecdadımız yerleşmiş, bize bu güzel köyü emanet etmişlerdir. Bizlerde bu ecdat yadigarı bu köyümüze torunları olarak sahip çıkarak elimizden geldiğince hep birlikte devletiyle, siyasisiyle, vatandaşıyla güzel şeyler yapmaya çalıştık. İnşallah güzel olmuştur, köylümüz beğenmiştir. Herkese hayırlı uğurlu olsun. Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Emeği geçen müteahhidinden işçisine kadar hepsine teşekkür ederim. Sağ olun var olun.” Diyerek konuşmasını bitirdi.

Karahan, “projeyi bizzat Soygüzel yazdı”

Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selim Karahan yaptığı konuşmada, Güney Köyü tarihi hakkında kısa bir bilgi vererek, “Biz, buranın hem doğal hem kültürel hem de tarihi dokusuna uygun olarak bir proje geliştirdik. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’na 2019 yılın Kültür ve Turizm Küçük Altyapı Yatırımları Desteklenmesi Hibe Yatırımları Programı kapsamında bir proje sunuldu. Projeyi bizzat İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel yazdı. Projemiz Turizm Destinasyonu kapsamında kabul edildi. MARKA’dan aldığımız desteği üzerinde biraz da İl Özel İdaremizin öz kaynakları da kullanılarak toplam 1 milyon 210 bin TL’ye mal oldu. Bunun yaklaşık %50-51’ine tekabül eden 634 bin TL’sini MARKA, geri kalan kısmı ise İl Özel İdaremizin öz kaynakları ile yapılmıştır.” Şeklinde bilgi verdi.

Karahan, “2021 yılında 400’ün üzerinde proje yaptık”

Genel Sekreter Karahan, 2021 yılında 400’ün üzerinde proje uygulayarak başta yol, içme suyu, kanalizasyon olmak üzere altyapı yatırımları, muhtarlık binaları, okullarımıza her türlü iyileştirme, diğer kamu binalarına yapılan her türlü hizmetler, spor tesisleri, tarım projeleri uyguladıklarını ifade ederek, “Bugünde bu projelerimizden önemli bir ayağı tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Bizde köylerimizin daha yaşanabilir şehirle kentler arasındaki hayat standartlarını birbirine müsemma kılarak dengeleyerek köyden şehre göçü de bir nevi azaltma stratejik hedef ve faaliyetlerimiz arasında köylerimizde bir dizi faaliyetlere başladık. Meydan düzenlemeler bir tek bu köyde yapılmadı, bundan bir ay önce Sugören Köyü’nde yaptık. Şu anda 10 köyümüzde tamamlandı. Şu an altyapısı eksik hiçbir köyümüz yoktur. Bütün yollarımız asfalt, iç suyu sorunu olan hiçbir köyümüz yoktur. Kanalizasyon altyapısı olmayan köyümüz yoktur. Sadece yaptığımız iklimin olumsuz etkisi, kullanım ve topografyanın etkisiyle bozulan yerlerin tamiratını yapmaya başladık. Bu proje kapsamında 9 bina muhtarlık binası ve sosyal bina olarak kullanılan yerin dış cephe giydirilmesi ve sağlıklaştırılması yapıldı. Oturma grupları, peyzaj uygulaması ve aydınlatması ile çok bütün güzel köyümüzün tarihi, kültürel ve doğal dokusuna uygun bir hale getirildi. Hayırlı uğurlu olsun diyorum, hepinize katılımlarınız ve katkılarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuşmasını noktaladı.

Soygüzel “biz projeciler için çok mutluluk verici iki an vardır”

Genel Sekreter Karahan’ın ardından konuşma yapan İL Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, projeciler için çok mutluluk verici iki anın var olduğunu söyleyerek, Biz Güney Köyde yaptığımız bu cephe sağlıklaştırma ve meydan düzenlemesi çalışmasını MARKA’nın bir proje programı çerçevesinde yaptık. Yazdığım bu projenin kabul edilmesine çok mutlu oldum. İkinci mutluluk ise projelerin başarılı bir şekilde tamamlanıp sona erdiğini görmek. Bugün Güney Köyde tamamlanan projeyi görmekten mutluluk duyuyoruz.” Şeklinde konuştu.

 Soygüzel, “Yalova refah ve eğitim düzeyi en yüksek şehirlerinden de bir tanesidir”

Yalova’nın coğrafi alan bakımından Türkiye’nin en küçük vilayeti ve köy sayısı bakımından da 43 köy ile en az köye sahip olan küçük bir il olduğunu belirterek, “Yalova bu özelliklerinin yanı sıra en gelişmiş refah ve eğitim düzeyi en yüksek şehirlerinden de bir tanesidir. Dolayısıyla hem değerli Belediye Başkanımız hem İl Özel İdaresi olarak siyaseten de şöyle bir vizyonumuz ve hedefimiz var. Yalova’da zaten az olan köylerimizde yaşam standartlarını yükseltmek, köy yaşamı ile kent yaşamı arasında ki farkı azaltarak köylerimizde hayatın akmasını sürmesini teşvik etmek istiyoruz. Dolayısıyla aslında bu kadar çok yatırım köylerimize bu nedenle yapılıyor. Yani şehirde olan ne varsa köylerimizde de olsun. Altyapıdan üstyapıya varıncaya kadar dolayısıyla insanlar kentte yaşamak yerine köyde yaşamayı da tercih etsin istiyoruz.” Diyerek sölerine ekledi.

Soygüzel, “başarısız örnekler var, başarılı örnekler de var”

Cephe sağlıklaştırma projelerinde çok başarısız örneklerin ve çok başarılı örneklerin olduğunun altını çizen Soygüzel, “Bildiğiniz gibi Fener Balat Projesi, Bursa’da Cumalıkızık, Ankara’da Hamanönü Türkiye’de başarılı cephe sağlıklaştırma projeleri olarak sayılmaktadır. Bunlara Güney Köyü projesinin de eklenmesini ümit ediyoruz. Binalarda doğal malzeme dışında malzeme kullanılmadı. Tamamen tarihi dokuya uygun olarak doğal malzeme kullanılarak bu meydan tasarlandı. Bu nedenle bu anlamda uygulama projesini hazırlayan ben teknik ekibimize, mimar arkadaşlarımızada çok teşekkür ediyorum.” Şeklinde bilgi verdi.

Soygüzel, “bu meydan yaşayan ve korunan bir meydan olsun”

Projenin hazırlanırken ulaşılmak istenen hedefe değinen Soygüzel, “Muhammed Medeni Hazretleri ve Şeyh Şerafettin Hazretleri bu köyün banisi hem Osmanlı döneminde hem de Cumhuriyet döneminde ciddi yararlıklar göstermiş manevi önderlerden ve bu nedenle de bir Osmanlı Padişahı olan Sultan Reşat tarafından bir çeşme yaptırılarak ödüllendirilmiştir. Biz buradan bir turizm hareketi de başlatmak istiyoruz. Güney Köy yaz aylarında ciddi ziyaretçi alan bir köyümüzdür. Bu tür projeleri yapmak açmak önemli ama onun kadar önemli olan yapılanları korumak ve kullanmak burada da görev başta köy muhtarına ve köylülere düşüyor. Ben özellikle Güney Köyün hanımlarına burada güzel banklar koydu arkadaşlarımız güzel bir meydan düzenlemesi de yapıldı. Özellikle yazın köy çok serin oluyor, yani şehrin sıcaklığından bunaldığınızda burada vakit geçirebilirsiniz. Özellikle hanımlarımızın bu meydanda vakit geçirmelerini istiyorum. Bu meydan yaşayan ve korunan bir meydan olsun istiyorum.” Diyerek konuşmasını noktaladı.

Yapılan konuşmalar sonrası dualarla açılış kurdelesi kesildi. Açılışın ardından katılım sağlayan konuklara yemek ikram edildi.

Haber-Fotoğraf/Serhat Oruç