Gürel, “101 yıl geçtikten sonra; bu yıl, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101. Yılını kutluyoruz. Esasında bu kadar önemli bayramımızı pandemi sebebi ile ne yazık ki olması gerektiği gibi kutlayamıyoruz.

23 Nisan 1920’ de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ve bu meclisin çıkardığı 1921 Anayasası’ndaki “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” hükmü ile daha önce tamamen saltanatın buyruklarına bağlı olan ulusal kaderimizi belirleme iradesi ulusun kendisine devredilmiştir.

Ve ulusun kendisinin iradesiyle yetkilendirdiği TBMM, devamında Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. Yani Cumhuriyetimizin temelini oluşturan en önemli gelişme, TBMM’nin kurulması yani egemenliğin saltanattan alınıp halkın iradesine geçmesidir. Bu bağlamda “Ulusal Egemenlik” başlığını da içeren bu bayram tarihimizin en önemli kırılım noktasının da aynı zamanda kutlandığı bayramdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, aynı zamanda bu günü ülkemizin geleceği olan çocuklarımıza armağan etmiştir.

“Bizlerin görevi evlatlarımıza Cumhuriyet değerlerini ve tarihimizi anlatmak “

TBMM’nin görevi nasıl demokratik laik ve sosyal hukuk devletini geliştirmek ise bizlerin de görevi evlatlarımıza Cumhuriyet değerlerini ve tarihimizi anlatmak çocuklarımızı onlara verilen bu armağanın değerini bilecek nesiller olarak yetiştirmektir.

Aradan 101 yıl geçtikten sonra gelinen nokta; ne yazık ki milletin vekaletini taşıyan TBMM’nin yetkilerinin tamamen bir kişiye verildiği tek adam düzenidir.

Aradan 101 yıl geçtikten sonra gelinen nokta; okulda olması gereken çocukların “bir kısmının çalıştırıldığı, bir kısmının evlendirildiği, bir kısmının taciz edildiği, büyük bir kısmının fakir olarak yaşadığı” bir toplumsal hayattır.

23 Nisan 1920’de TBMM’nin kurulması sonrasında 101 yıl sonra gelinen nokta; yaklaşık 20 yıllık AKP iktidarı ve onun uysal ortağı sayesinde içler acısıdır.

İnşallah bir sonraki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı, pandemiden ve bu iktidardan demokratik yollarla kurtulduğumuz bir bayram olarak coşkuyla, kardeşçe kutlarız.” ifadelerine yer verdi.