Mevcut döner sermaye sisteminin sağlık çalışanları arasında ayrım yaptığını belirten Haybek, Sağlık Bakanlığının, sağlık çalışanlarının tamamını kapsayacak köklü bir değişiklik yapmasının önemini vurguladı.

Haybek açıklamasına şu ifadelerle başladı: "Sağlık çalışanlarının en önemli motivasyon kaynaklarından biri olan döner sermaye sistemi, ne yazık ki artık sağlık çalışanlarının en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Önceden olduğu gibi pandemi sürecinde de sağlık sistemini ayakta tutan, kutsal görevlerini her koşul ve şartta üstün fedakârlıklarla yürüten sağlık çalışanları; doktorundan hemşiresine, ambulans şoföründen sağlık teknikerine kadar, hepsi alın terlerini ortaya dökmüş, canları pahasına amansız bir mücadele yürütmüş ve yürütmeye de devam etmektedirler. Sağlık hizmetlerinde sunulan hizmetin, verilen emeğin tamamının ortağı, tüm sağlık çalışanlarıdır.”

Haybek, “Döner sermaye adil dağıtılmalı”

“Külfette söz konusu olan bu paylaşım ne yazık ki, döner sermaye sisteminin dengeli, hakkaniyetli dağıtımında söz konusu olamamıştır. Sağlık kuruluşlarında hekim dışı sağlık çalışanlarının büyük bir kısmı döner sermaye ek ödemesi alamamakta veya gerek hekimler arasında, gerekse hekim dışı sağlık çalışanları arasında vicdanları yaralayan hakkaniyetsiz, adaletsiz dağıtılan döner sermaye ödemelerinden giderek azalan bir miktarda yararlanmaktadırlar. Bu durum çalışma barışını bozmuş, zaten pandemi sürecinde iş yükleri ve stresleri artan sağlık çalışanlarını, iyice mutsuz, huzursuz ve umutsuz hâle getirmiştir. Döner Sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemler meydana gelmiştir.“

Haybek, Sağlık Hak-Sen’in taleplerini şu şekilde sıraladı:

* Dağıtılabilir döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, döner sermaye katsayıları adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir.

* Sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir. * Döner sermaye bütçesinden maaş alanların, genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır.

* Nöbet, icap, fazla mesai gibi ödemelerin genel bütçeden yapılması sağlanmalıdır.

* Hekim dışı sağlık çalışanlarının ek ödeme katsayıları artırılmalı, vergi yükleri azaltılmalıdır.

* Sabit ek ödemeler, maaşlara ve emekliliğe yansıtılmalıdır.

* Tasarruf etmek adına sağlık çalışanlarının nöbet ücretlerinin izine dönüştürülmesine son verilmeli, zaten iş yükü ağır olan çalışanların eksik personelle çalıştırılarak, daha fazla iş yükü artırılmamalıdır.