Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığının Yalova Şubesi yetkilisi, ‘4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununa göre avlaklarda av kontrolü çalışmaları devam ediyor. Şube müdürlüğümüz görev sahasına giren Delmece ve Harmankaya Tabiat parkları, görevli personeller tarafından bayram süresince denetledik.

         Doğayı birlikte paylaştığımız hayvanların, doğanın dengesinin korunmasında önemli bir yeri olduğu aşikârdır. İnsanoğlunun aymaz davranışları ve bilinçsizce müdahaleleri ile bazı hayvanların soylarının tükendiği ve bazılarının ise tükenmeye yüz tuttuğu izlenmektedir. Bu durum, hayvanların korunması için bazı ek tedbirlerin alınmasını ve hiç vakit geçirilmeden ortak hareket edilmesini zorunlu hale getirmektedir.

       24.06.2004 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nu, bu alanda gerçekleştirilen en önemli gelişme olarak değerlendirmektedir. Bu kanunla bütün hayvanların yaşama hakları güvence altına alınmış, hayvanlara karşı her çeşit kötü muamele ve uygulamalar yasaklanmış ve kanuni müeyyidelere bağlanmıştır. Ayrıca, her İl’de kurulan “İl Hayvanları Koruma Kurulu” tarafından da sürecin takip edilmesi hüküm altına alınmıştır.

    İçinde bulunduğumuz yaz mevsimini dikkate alarak aynı bizim gibi sokak hayvanlarının da susayacağını unutmayalım. Evimizin önüne, bahçe ve parklara su kapları yerleştirelim. Onlar konuşamıyorlar ama biz onları vicdanımızla duyalım.

      Evde beslemek için heves ve heyecanla çocuklarımız ve kendimiz için aldığımız evcil hayvanları, zor geldi bakamayacağım diyerek sokaklara terk etmeyelim’ dedi.

          HAYVANLARIN KORUNMASI İÇİN NELER YAPALIM?
* Zor durumda kalmış hayvanları koruyalım. Onların bakımına yardımcı olalım.
* Bakımını üstlendiğimiz hayvanların yiyeceklerini, içeceklerini düzenli verelim. Aşılarını zamanında yaptıralım.
* Hayvanlara eziyet edilmesi insanlıkla bağdaşmaz. Öte yandan bu davranış yasalarımıza göre suçtur. Bu suçu işleyenleri uyaralım.
* Kuşların, karıncaların yuvalarını bozmayalım. Yumurtalarını almayalım. Avlanma mevsimi dışında kesinlikle av hayvanlarını avlamayalım.
* Hayvanları korkutmayalım, ürkütmeyelim. Onlara şakadan da olsa eziyet etmeyelim
* Yiyecek artıklarımızı, özellikle ekmeği, çöplüğe atacağımıza yakınımızda bulunan hayvan besleyicilerine, Belediyelerin hayvan barınaklarına verelim.
* Sapanla kuş avlamayalım. Avlamak isteyenlere engel olalım.