Ulukaya, ‘Türkiye’nin her ilinde, her an hava kalitesi verilerine ulaşılabilme imkanı sağlayarak, gerekli önlemleri kesin verilerle en kısa zamanda alma konusunda büyük önem taşıyan “Hava Kalitesi İzleme Ağı Projesi” Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından günümüz teknolojisine uygun, tam otomatik cihazlarla çalışan hava kalitesi ölçüm istasyonlarını 81 il merkezine kurmuştur. İstasyonlardan elde edilen hava kalitesi ölçüm verileri gerçek zamanlı olarak saatlik ortalamalar şeklinde www.havaizleme.gov.tr adresinde yayınlanmaktadır’ dedi.
     Ulukaya, ‘www.havaizleme.gov.tr’ adresinde ölçüm istasyonlarından elde edilen veriler anlık olarak takip edilebilir. Ölçüm yapılan illerin otomatik olarak hava kalitesi indeksleri görülebilir ve indekslere göre alınabilecek korunma tedbirleri hakkında bilgilere ulaşılabilir. Saatlik, günlük, aylık ve yıllık olarak kirlilik parametrelerinin ortalamaları hesaplanabilir.
İstenilen zaman aralığı ve periyottaki veriler için grafik ve tablolar oluşturularak istasyon raporu alınabilir.
Tüm bu değerler ülkemiz mevzuatı ve Avrupa Birliği direktiflerinde belirtilen sınır değerler ile karşılaştırılabilir’ dedi.
 
    Toplumun sağlıklı bir çevrede yaşaması, soluduğu havadan haberdar olması ve özellikle hava kalitesinin iyileştirilmesi için alınması gereken tedbirler hakkında da açıklama yapan Ulukaya, ‘Hava Kalitesi İzleme İstasyonu, İlimizde Gençlik ve Spor Müdürlüğü bahçesinde kurulmuş olup ölçümler saatlik olarak yapılmaktadır.     ‘İstasyonumuzda S02 (Kükürt dioksit) ve PM (Partikül Madde), Rüzgâr hızı, Rüzgâr Yönü, Hava Sıcaklığı, Bağıl Nem, Hava Basıncı’ ölçümleri gerçekleştirilmekte olup ölçüm sonuçları, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, valiliğimiz ve bakanlığımız tarafından koordineli olarak değerlendirilmektedir’ dedi.
   Ülkemiz genelinde kurulu bulunan istasyonlardan alınan veriler çerçevesinde ilimiz hava kirliliği açısından, ülkemiz genelinde en temiz iller arasında yer arasında yer aldığını söyleyen Ulukaya, ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012 yılı hava kalitesi bültenine göre ilimiz 2012 yılında partikül madde(toz) bakımından ülke genelinde en temiz 2. il olmuştur. Ayrıca 2012 Yılı genelinde ilimizde hem kükürt dioksit hem de partikül madde miktarları açısından ‘Hava Kalitesi Yönetmeliği’nde’ belirtilen uyarı eşiklerini aşmamıştır.     
    Ayrıca İlimizde bulunan 2 tane büyük yakma tesisinin 6 tane bacası da online olarak 24 saat izlenmektedir. İzleme, bacalarda bulanan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından sürekli kontrol edilen analizörler vasıtasıyla gerçekleştirilmekte olup, ilgili bacalarda SO2, NOX, PM10 ve CO gibi kirleticiler anlık olarak izlenebilmektedir.
Hava kalitemizin daha da artırılması amacıyla İlgili Kurumlarla beraber ‘Temiz Hava Eylem Planı’ hazırlanmış ve oluşturulan öneriler Şubat ayı ‘Mahalli Çevre Kurulu’na’ sunularak karar haline getirilmiştir. İlgili karara http://www.csb.gov.tr/iller/yalova/ adresinde yer alan Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürlüğü başlığı altında yer almaktadır’ dedi.