Haber/Abdullah Bozkurt

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Memleket Partisi Yalova Milletvekili Özcan Özel ve Memleket Partisi Yalova İl Başkanı Ertan Şener, yapımı yeni tamamlan ve geçtiğimiz hafta açılışı gerçekleştirilen Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan ve yönetimi ile bir araya gelen Genel Başkan Muharrem İnce, basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası ziyaretinin ardından esnaf ziyareti yapan Muharrem İnce, Yalovalılarla bir araya geldi. Program sonrası basın açıklaması gerçekleştiren İnce, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İnce, “Hasret giderdik”

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, “Tabi yoğun tempoda Yalova’ya biraz az zaman ayırıyoruz ama eskiden beri 30 yıldır yaptıklarımızı da ihmal etmemek lazım. 30 yıldır bu kentin sokaklarında esnaf arkadaşlarımızı, dostlarımızı dinledik, selamlaştık. Bugün yine milletvekilimizle, il başkanımızla, parti yöneticilerimizle gezip bir durum tespiti yapmak istedik. İnsanlarla selamlaştık, hasret giderdik. Bunu yapmaya devam edeceğiz” açıklaması yaptı.

Muharrem İnce “Cumhur İttifakı’nda, Millet İttifakı’nda millete doğru söylemiyor”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi ve parlamenter sistem ile ilgili açıklamalarına cevap veren Muharrem İnce, “Bir sistemin adıyla ilgilenmiyorum. Yani adıyla ilgilenmek sorunun özüne inmemektir. Önemli olan bir sistemde güçler ayrılığıdır. Yasama, yürütme ve yargının bağımsızlığıdır. Birbirinden ayrılığıdır. Yasamanın, Yürütmenin, Yargı tarafından denetlenmesi, esas olan budur. Bunlar olmadığı sürece, güçler ayrılığı yoksa o sistemin adını ne koyarsanız koyun ihya olmayacaktır.

Onun için ben Cumhur İttifakı’nda, Millet İttifakı’nda millete doğru söylemediğine inanıyorum. Yani Güçlendirilmiş Parlamenter sistem, Cumhurbaşkanlığı Sistemi diye bir şey yok siyasi literatürde. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem diye de bir şey yok. Şu anda bütün partiler ‘Memleket Partisi) hariç Başkanlık Sistemi ile yönetiliyor.

Önce Başkanlık Sisteminde kendi partilerinden vazgeçmeleri lazım. Üyelerle, genel başkan seçimi, üyelerle Cumhurbaşkanı adayı belirlenmesi gibi temel konular gündeme gelirse, bunlar yapılırsa, samimi olduklarına inanırım. Yapılmazsa eğer ortada samimiyet yoktur. Yani şu anda genel başkanlar, Cumhurbaşkanı adayı peşinde koşuyorlar.

Üyelerin katılımıyla, tabanların katılımıyla yapılacak her iş demokratiktir. Bunu yaparlarsa inandırıcı olurlar.

Anayasa Mahkemesine gelince, çok bir siyasetçinin Anayasa Mahkemesi hakkında bu tür görüş bildirmesini doğru bulmam.

Anayasa Mahkemesi’nin benim de katılmadığım çok görüşleri vardır. Ama ‘katılmadım’ diye kapatılsın demekte siyasetin bir parçası olmamalı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.