IŞIK ‘’ Yaygın olarak “grip” olarak adlandırılan influenza, solunum yollarını enfekte eden virüslerden kaynaklanır. Soğuk algınlığı gibi diğer solunum yolu enfeksiyonlarının çoğuyla karşılaştırıldığında, influenza genellikle daha ağır bir hastalığa neden olur. İnfluenza enfeksiyonunun etkeni, influenza A, B ve C olmak üzere üç ayrı tipte sınıflandırılan virüslerdir. İnsanlarda en sık hastalık yapan tipler influenza A ve B'dir. İki-üç günlük bir kuluçka döneminden sonra aniden başlayan influenza, sıklıkla ani gelişen ateş, baş ağrısı, kas ağrısına eşlik eden öksürük, boğaz ağrısı, gözlerde yaşarma ve halsizlik ile seyretmektedir. Daha önce virüs ile karşılaşmamış olduklarından çocuklarda erişkinlere göre daha yüksek ateş, ateşli nöbet, lenf bezi büyümesi, daha fazla sindirim sistemi tutulumu (bulantı, kusma, ishal) ve daha az solunum sistemi bulguları (kuru öksürük, burun akıntısı, boğazda yanma) gözlenebilir.’’ dedi.

     Peki İnfluenza’dan korunma yöntemleri nedir ve nasıl tedavi edilir, sorularına Uzman Dr. Zülküf IŞIK şu önerilerde bulundu.

 -Havalandırması yetersiz ve kalabalık ortamlardan kendimizi ve çocukları uzak tutmak.
- Gündelik hayatta yüzeylere çıplak elle dokunmamak ve sık sık yıkamak.
- Özellikle kış aylarında tek kullanımlık bardaklar tercih etmek.
- Çalışanlar ve öğrenciler için kalem gibi kırtasiye malzemelerinin kişiye özel olmasına özen göstermek.
- Büyükler veya hasta çocuklarla asla öpüşmemelidir. Zira hastalık bulguları başlamadan bulaştırıcılık başlamaktadır.
- Hapşırık ve aksırıklarda tek kullanımlık peçete, mendil kullanmaya özen göstermek.
- Aşırı kalın kıyafetler giymemeye ve terlememeye özen göstermek.

Laboratuvarda yapılan testlerle virüsün kolaylıkla tespit edilebildiğini söyleyen Uzman Dr. Zülküf IŞIK, doktorun verdiği tedaviye uyulması gerektiğini belirterek, “Viral enfeksiyon olduğu için antibiyotik kullanılmamalı. Antibiyotikler bu virüsler üzerinde etkili değildir. Bu hastalığa özgü viral ilaçlarını doktor kontrolünde kullanmak gerekir. Doktor önermediği sürece hasta kendi kendisine kesinlikle antibiyotik kullanmamalı. Çevrelerinde ateşli hasta olanların gerekirse maskeyle dolaşmasını, hastalanan çocukların okula gönderilmemesini, çalışanların da işe gitmeyip dinlenmesini önererek, verilen ilaçları düzgün alıp beslenmenize dikkat edin’’ dedi.