Işılak, yaptığı açıklamada; “13 Mart'tan beri kapalıyız. Ne zaman açılacağımızda daha net değil. Açılsa da hiçbir şey artık eskisi gibi olmaz. En az 2 yıl bu süreç devam eder. Geçen sezon toplam 119 işgünü olarak çalıştık. O kısa dönemi bile artık arar olduk. Çünkü tam 7 aydır kantinci esnafı evine ekmek götüremiyor ve bu öyle kolay bir durum değil.

Çoğu Kantinci esnafımız artık bu mesleği bırakmak zorunda kaldı ve bırakıyor. Fakat ekonomik olarak sermayesi ve durumu olmadığından alternatif bir işte bulamıyor kuramıyor. Bu süreçte almış olduğumuz kredilerinde ödeme günü geldi fakat ortada kazanç sağlayarak ödemelerimizi yapacağımız işimiz hala yok ve ne zaman açılacağı ve ne şekilde açılacağı da belli değil. Açılsa bile Eğitim ve Öğretime mecburi devamlılık yok. 500 öğrencisi bulunan bir okulda 50 öğrenci okula gelirse, bu kantin işletmecisi kantininin kirasını mı ödesin. 7 aydır birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz ve banka kredilerini mi ödesin? Sorarım sizlere bu kantinci esnafı hangi borçlarını hangi olmayan parayla nasıl ödesin?

Yoksa ağzına kadar dolu olan ve patlama noktasına gelmiş olan kredi kartlarını mı ödesin. Ödesin de 1 TL geliri olmayan kantinci esnafı neyle ödesin?

Biz ülke olarak geçmekte olduğumuz bu hassas süreçte bu güne kadar tam 7 aydır sükunetle sabrettik ve bekledik. Tek dileğim artık evimize ailelerimize bizde EKMEK götürmek istiyoruz. Evde çocuklarımıza karşı mahcup olmak istemiyoruz. Artık inanın çocuklarımıza kantinlerimizde sağlıklı hizmet yapan kantinci esnafımızın da sağlığı bozulma noktasına geldi.

Devlet büyüklerimizin bizim sesimizi de duymasını ve bizler içinde bir çalışma ve ödeme planı yapmasını ivedilikle bekliyor ve istiyoruz. Devlet büyüklerimizden taleplerimiz kantinci esnafı olarak şunlardır;

Devlet okullarından en az 2 Yıl okul kantin kira bedeli alınmasın.

Kantinci esnafımıza bir can suyu Hibe Kredisi verilsin. Giresun'da mağdur olan esnafa verildiği gibi.

Bu kredi miktarı 100 bin TL olsun ve ödeme planı esnek olsun.

Kısa Çalışma Ödeneği mutlaka verilsin.

13 Mart 2020’den beri birikmiş olan geriye dönük vergi yapılandırmaları ve kredi borçları başta olmak üzere sigorta, BAĞ-KUR, çevre vergisi, kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılsın.

Kısaca sektör olarak tedarikçi firmalarla birlikte en az 1 buçuk 2 milyonun üzerinde olan bu büyük esnaf camiasına da bir el verilsin ve esnaf camiası da bu süreçte bir nefes alsın” ifadelerini kullandı.