İtfaiye Müdürü Bekir Kaş açıklamasında şu sözlere yer verdi;

“İtfaiyeciler iş yaşamlarında Fiziksel, kimyasal riskler ile psikolojik faktörler ve iş kazaları gibi olumsuzluklar yaşamaktadırlar. Yukarıda anılan riskler ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliği mevzuatında ele alınarak itfaiyecilik Hizmetleri  “Ağır ve Tehlikeli İşler “ sınıfında mütalaa edilmiştir. İtfaiyeci yangında alev ve duman karşısında kahramanca mücadele eden, kendi hayatını riske atarak büyük özveri ile görev yapandır. İçeriğinde kişinin kendi ve diğer insanların hayatı vardır. Bu yüzden itfaiyeciler meslek yaşamları boyunca sürekli olarak eğitim ve tatbikat yaparlar.

Yangınlara müdahale etmek ve söndürmek, can ve mal kurtarmak, ilk yardım hizmeti yapmak, deprem, sel gibi doğal afetlerde, her türlü patlama, çökme vb. olağanüstü durumlarda, mahsur kalma olaylarında, arama kurtarma çalışmalarında itfaiyeciler görev yapar. Bakıldığında çalışma alanı toplumun her kesimini kapsayan ender mesleklerden bir tanesi de itfaiyeciliktir. İtfaiyecilik mesleğinde olay yerine en kısa zamanda ulaşmak ve doğru müdahalede bulunmak, büyük önem taşımaktadır. İtfaiyecinin tek hedefi var; yangın bölgesine en kısa sürede varabilmek ve yangını bir an önce söndürmektir.

İtfaiye Müdürlüğümüz, Belediye il sınırları içerisinde ve dışında 45 çalışanı ile birlikte 4 adet yangın söndürme aracı 2 adet merdivenli itfaiye aracı,1 adet kaza kurtarma aracı,1 adet çok maksatlı itfaiye aracı,1 adet hizmet aracı ve 1 adet Kar küreme ve yol tuzlama aracı olmak üzere toplam 10 araç olmak üzere 24 saat kesintisiz Yalova halkına hizmet vermek üzere tehlike ve risk altında karşılıksız yardım anlayışıyla görevlerini sürdürmektedirler.

Yalova Belediyesi İtfaiye Teşkilatı olarak okullarımız ile sürekli iletişim halinde olup belirli periyotlarda eğitimler gerçekleştirmekteyiz. Ancak İtfaiye Haftası dolayısıyla bu eğitimlere daha da önem vermekteyiz. Bu yılda yapılan planlamalar doğrultusunda personellerimiz okullara giderek hem teorik olarak hem de pratik olarak eğitimlerde bulunacaklar. İtfaiye Haftası dolayısıyla tüm itfaiyecilerimizin haftalarını bir kez daha kutluyor, bu uğurda canını kaybeden itfaiyecilerimizin mekânlarının cennet olmasını diliyorum.”Dedi.

 

YANGIN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ NELERDİR

Olası bir yangın riskini ortandan kaldırmak adına neler yapılması gerektiğini vurgulayarak açıklamalarını sürdüren Müdür Kaş; “Yangın güvenliği için yapılan masraflar asla israf sayılmaz. Yapılan hiçbir masraf insan hayatından daha değerli değildir. Bu hususta yönetmelik hükümlerini yerine getirirken bir mecburiyet olmasa dahi mal ve can güvenliği düşünülmelidir. Sigortalama işlemi hiçbir zaman yangın güvenliğinin alternatifi olamaz.

İşyerlerinde; tüm ihtiyaçlar haricinde yangın için yeterli bir su rezervi bulundurulmalı, yangın dolabında hortum, rekor ve lanslar tesisata bağlı ve her an kullanıma hazır ve şehir itfaiyesi ile aynı standartta olmalı, otomatik ihbar, alarm ve algılama ile söndürme sistemi varsa bakımlı ve çalışır konumda olmalıdır. Konutlarda; her katta en az 1 adet 6 kg'lık, mutfaklarda ise 2 kg'lık ABC tipi Kuru Kimyevi Tozlu söndürücü bulundurmalıdır.

Motorlu araçlarda; özel otomobillerde en az 1 adet 1 veya 2 kg'lık, oturma yeri (14) kişiye kadar olan araçlarda 1 adet 6 kg'lık, tehlikeli madde taşıyan araçlarda ve oturma yeri 14 kişiden fazla olan otobüslerde, biri ön biri arka bölgede olmak üzere 2 adet 6 kg'lık (ABC Kuru Kimyevi Tozlu) yangın söndürme cihazı bulundurulmalıdır.Yangın söndürme cihazlarının TSE'li olması ve periyodik bakımlarının zamanında yaptırılması şarttır” dedi.

 

BİR YANGIN ESNASINDA NASIL DAVRANILMALI

Yangın çıktığında itfaiyeciler kadar halkımıza da düşen görevler var diyen Yalova Belediyesi İtfaiye Müdürü Bekir Kaş sözlerini şöyle sürdürdü; “Halkımız yang emarelerinden; duman, yanık kokusu, alev vs. gibi anormal bir durumla karşılaştıklarında öncelikle soğukkanlılığını muhafaza etmeli ve paniğe sebebiyet vermeden çevresindeki insanları uyarmalıdır. Varsa yangın butonuna basarak alarm sistemini devreye sokmalı ve hemen İtfaiye ‘ye (ALO 110)ihbar yapmalılar. Yangın yerini terk ederken kapı ve pencereleri kapatmalı, yangın her tarafı sarmış ve kaçış yolları dumanla kaplı ise, muhafazalı bir yere sığınıp kapıyı kilitlemeden kapatarak, battaniye ve ıslak bezle kapı kenarlarından içeriye duman girişini önlemeli ve mevcut imkânlarla durumdan yangın merkezini veya çevredekilerihaberdar ederek kurtarılmayı beklemelidir. Doğalgaz aslında kokusuz bir gazdır. Gaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız. İhbar sırasında yangın mahallinin adresini açık ve doğru olarak veriniz ve bilinen noktalardan hareketle yangın yerini açık olarak tarif ediniz. Yangının çeşidi ve yerini, binanın kat adedi, konumu ve yapı tarzını (ahşap, kâgir vb. gibi) belirtiniz. İhbar esnasında; adınızı, soyadınızı İtfaiye Komuta Merkezine doğru olarak bildiriniz. “Dedi.