Tarımsal Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının  güçlendirilmesi ile Tarımsal yeniliklerin çiftçilerle buluşturulması alt projesi kapsamındaki çalışmalarda koordinatör görevini yürüten Yalova Atatürk Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile 2013 yılında başlatılan ‘‘Beşirli 77 Kırmızı Soğan Çeşidinin Tanıtımı ve Yaygınlaştırma’’ projesi gerçekleşti.

    Tarımsal Araştırma-Yayım-Çiftçi bağının  güçlendirilmesi ile Tarımsal yeniliklerin çiftçilerle buluşturulması alt projesi kapsamında Kadıköy beldesinde kurulmuş olan demonstrasyon parselinde gerçekleştirilen Tarla Gününe,  Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü, Dr Yılmaz Boz ile İl Müdür Yardımcısı Selahattin Aras ve Koordinasyon Şube Müdürü Hadi Dağaşanve konu sorumlusu teknik elemanlar katılım sağladı.

     Yalova Gıda, Tarım, Hayvancılık İl Müdürlüğünce, teknik elemanlarının kontrolünde yapılan soğan üretimi 10/09/2013 Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği ‘Tarla Günü’nde’ üreticilerin yoğun katılımıyla ‘Beşirli 77 soğan’ çeşidi Kadıköy Beldesi ve çevre köylerdeki üreticilere tanıtıldı.

Beşirli-77 soğan çeşidinin tanıtılması ve çiftçi şartlarında yetiştiriciliğinin gösterimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir..

           

Tarımsal yayımda yenilikler, arzulanan sonucu elde etmek ve çiftçilerde bir davranış değişikliği meydana getirmek amacıyla; tarımsal üretim sürecinde kullanılan yeni bilgi, yöntem ve çeşit tanıtımı başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş oldu.

 

Yapılması gerekenler ve yapılanlar dikkate alındığında; tarımsal araştırma, uzun vadeli ve yoğun çaba gerektiren bir süreçtir. Araştırmacının yeni teknolojiyi geliştirebilmesi için yapması gereken çalışmalar, görev alanı ile ilgili literatürü takip etmesi ve kendini geliştirmesi için yapacağı diğer işlerin yoğunluğu dikkate alındığında; zamanının çok değerli ve yetersiz olduğu bilinen bir gerçektir.

 

Sonuç olarak bu durum bilgi ve teknolojiyi geliştiren/ortaya koyan araştırmacı ile yayım teşkilatının işbirliğini zorunlu bir hale getirmektedir. Ancak herkesin görev sınırları içerisinde kalması gerektiğini unutmadan, tarımsal bir yenilikten hedef kitle olan çiftçilerin haberdar olması ile uygulaması/kullanmaya başlaması arasında geçen süre zarfında araştırmacı-yayımcı işbirliğinin çok önemli ve gerekli olduğu açıktır. Diğer bir ifade ile Araştırma-Yayım-Çiftçi bağlantısının güçlendirilmesi için; etkili olacak başka çalışmaların gerçekleştirilmesinin, çoğunlukla gördüğüne inanan ve bu sayede ikna olan çiftçilerimize yeniliğin ulaştırılmasında daha yararlı olacaktır.

 

Nihai hedef zaman içerisinde ülkemizdeki tüm araştırma enstitülerinde geliştirilen yeniliklerin yaygınlaşmasını ve çiftçilere ulaşmasını sağlayacak/destekleyecek bir ülkesel projenin parçası olarak gerçekleştirilmektedir.