Yalova Kadın Meclis üyeleri ve üniversite öğrencileri, Cumhuriyet Meydanı'nda saat15.00’da bir araya geldi. Tüm Türkiye’de 8 Mart’ta toplanana kadınlar; kadın cinayetlerine, kadınların uğradığı fiziksel, ekonomik, psikolojik şiddete dikkat çekmek için “8 Mart’ta ve her gün öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz” dediler.

   Yıl içinde cinayete kurban giden kadınların sayılarını kamuoyu ile paylaşan kadınlar; 2018 yılında 440, 2019 Ocak ayında 43, Şubat ayında 31 kadının öldürüldüğünü belirttiler.

    Kadın Meclis üyeleri, öldürülen Didem Uslu, Şule Set, Aysun Yıldırım, Rabia Naz’ı anarak “Kadınlar yararına tek bir adım atılmadığı gibi mücadeleyle kazandığımız haklarımıza saldırıyorlar. ‘Yuva yıkan yasa’ hedef aldıkları 6284 kadınların yaşam şifresidir.

“Özgürce yaşayabileceğimiz şehirler istiyoruz”

   “Kadınlar şehirlerin en merkezi yerlerinde, en işlek caddelerinde her türlü şiddet ile karşı karşıya. Bir kadın İstanbul Kadıköy’de, Bağdat Caddesi’nde yaşam hakkımız için yürüyemediğimiz Taksim’de sokak ortasında cinsel saldırıya uğrayabiliyor. Ayşegül Terzi, Melisa Sağlam, şort giydiği bahanesiyle otobüste, minibüste saldırıya uğrayabiliyor. Bir üniversite öğrencisi kadın yurt yoluna girdiğinde ışıklandırması olmayan o sokaklarda ardına bakmadan yürüyemiyor. Hatta Dilay Gül gibi ışıksız yurt yolunda yaşam hakkı elinden alınıyor.

  Kadınların kıyafetlerine, eğlenip eğlenememelerine, nasıl bir hayat yaşayacaklarına karışmak sona ermelidir. Bu şehirlerde yaşayan diğer yarısı gibi özgürce yaşayabileceğimiz şehirler istiyoruz” açıklamalarını yaptılar.

“Geçinebileceğimiz şehirler istiyoruz”

  “Türkiye’de ekonomik krizin giderek derinleştiği bir süreçten geçiyoruz. Kadın işsizliği 14,7. TÜİK daha en başında milyonlarca kadını ‘Ev işleriyle meşgul’ diyerek işgücüne dahil etmiyor, en büyük ekonomik şiddeti devlet uyguluyor.

  Çalışma hayatına katılmış kadınlar ise evden çıkış sürecinin zorlukları yanında iş yerlerinde mobbing ile taciz ile karşı karşıya. Ekonomik krizde kadınları daha az maaşla, daha esnek, güvencesiz koşullarda çalışmaya zorluyorlar” dedi.

   Kadın meclisleri, öldürülmediğimiz şehirler istiyoruz, geçinebileceğimiz şehirler istiyoruz sloganları atarak, “Bu 8 Mart’ta tüm şehirlerin meydanlarında kadınlar var. Bugün bulunduğumuz tüm meydanlardan kadınları, özgür ve eşit bir dünya için yan yana gelmeye, dirençle mücadele etmeye çağırıyoruz” dediler.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter