Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şubesi toplantı salonunda yapılan panelde, kadın hakları konuşuldu.

Panelde ilk olarak Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl söz aldı. Anıl konuşmasında, kadına yönelik yaşanan şiddet, kadın cinayetleri, kadın hakları ve sosyal hayatta kadının olması gereken yer ile ilgili görüşlerini açıkladı.

Panelin ikinci konuşmacısı KESK yöneticisi Leyla Arifoğlu ise ''Kadınlar örgütlenemiyor. Kadınlar dayanışma içinde olmalı. Kadınlar eziyet çekiyor. Kadınlar, kendilerini ne kadar geliştiriyorlar? Suçu sadece erkeklerde aramamalı, kendimizde de aramalıyız’ şeklinde görüşlerini açıklarken, ‘’Hiç kimse, giyimime karışamaz. Geceler de bizimdir, sokaklar da’’ şeklindeki söylemlerine ‘’Kadın Haklarımızı ne kadar biliyoruz’’ ile devam etti.

Arifoğlu son olarak da, ‘’İstanbul Anlaşması, 2011'de yapıldı. İstanbul Anlaşması yapılmasına rağmen aile içi şiddet sözleşmesi ülkemizde uygulanmıyor. Evli olmayan çiftler içinde geçerli bir sözleşmedir bu. Biz hep vardık, varız, var olacağız’’ şeklinde konuşmasını tamamladı.

Daha sonra Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı yöneticilerinden Sümer Demir, kadını anlatan şiiri okudu.

Demir, ‘Kadının adı yok’ paneli düzenledik

Panel sonunda, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Yalova Şubesi Fikret Demir gazetemize yaptığı açıklamada; ‘’Bugünkü panelin ismi ‘Kadının adı yok’ idi. Panelin konusu şu anda yaşanan şiddet eğilimleri, kadın cinayetleri ve sosyal hayatta kadının olması gereken yeriydi. İlk defa STK’ların duyurusuyla yapıyoruz. Bir farkındalık yaratmak istiyoruz. Üreten, çalışan, doğurgan, işçi, çiftçi, kamuda çalışan emekçi kadın. Bu kadının sesini duyurabilmek adına Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı olarak bu misyonu biz üstlendik. Bu tür mecralarda özgürce düşünceni ifade etmek istiyorsun. Ama bazen de radikal gruplar oluyor. Mor Çatı veya Kadın Platformu gibi. Mesela, bugün burada olması gereken platform yöneticileri burada yoktu. Onların da Cuma günü yapacakları bir organizasyon varmış. Ama üzüldüğümüz konu şu, neden Hacı Bektaş’ta Konferans Salonunda yapılınca Kadın Platformu veya Mor Çatı gelmiyor.

Demir, ‘’Kadın Platformu ve Mor Çatı başkanlarını kınıyorum’’

Alevi Bektaşi inancından dolayı mı gelmediler? Ben bunu gerçekten öğrenmek istiyorum. Bu misyon içerisinde Kadın Platformu olarak görev alıyorsanız, neden gelmiyorsunuz? Kadın cinayetleri günlerdir devam ediyor. Alanda 2 düdük çalarak eylem yapıyorsunuz ama bu mecrada da soruları ve cevapları dillendirmiyorsunuz? O yüzden bugün gelmemelerini ben kınıyorum. Kadın Platformu ve Mor Çatı kadınlarla alakalı STK’lardır. Böyle bir duyuruyu yapan Hacı Bektaş Vakfı, bulunmayanlar ise kendileri. Biz haklı mücadelemize devam edeceğiz. Sosyal hayatta herkes eşit olmalı, siyasette eşit olmalı, ekonomide eşit olmalı, nasıl asgari ücrette çalışan bir erkek 2020 TL alıyorsa kadın da 2020 alıyor. Kadın çocuk bakıp, çamaşır yıkıyorsa, sosyal hayatın yükünü kadın çekiyorsa, neden kadınlar işkenceye maruz kalıyor? Kadın hakları neden savunulmuyor? Biz hak, hukuk noktasındaki mücadelemize devam edeceğiz. Biz kadın haklarını her zaman savunacağız.’’ Dedi.

Panel, sorulan soru, verilen cevaplarla son buldu.