Yalova kadınları şiddete karşı bir oldu

Gelecek Partisi Yalova İl Sivil Toplum Kuruluşları ve Halkla İlişkiler Başkanı Mehtap Bozman Ensarioğlu’nun başkanlığında düzenlenen organizasyona Gelecek Partisi Yönetiminden; İl Kültür ve Sanat Politikaları Birim Başkanı Selda Gülçiftçi, Merkez İlçe Teşkilat Başkanı Feyza Çandır ve Çiftlikköy İlçe Başkanı Merve Eminoğlu katıldı.

Kadınlar arasındaki dayanışmayı hiçbir ayrım olmaksızın sergileyen organizasyona katılanlar arasında; Yalova DEVA Partisi İl Kadın Çalışmaları Başkanı Sultan Aksoy, Türkiye Değişim Partisi Yalova Merkez İlçe Başkanı ve Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl, CHP Yalova İl Kadın Kolları Başkanı Meryem Ataç, İYİ Parti Yalova İl Başkanlığından Şenay Duymaz, Yalova Kanser Hastaları Derneği Başkanı Sibel Beyosmanoğlu, Arzu Gönül, Tülay Özçelik, siyasi parti temsilcisi kadınlar ve çok sayda iş kadını katıldı.

Ensarioğlu, “Şiddetin her türlüsüne karşıyız, maalesef şiddet her yerde var”

Farklı görüşlerden kadınların bir araya gelerek, “Kadına yönelik şiddete hayır” dediği etkinlikte, Türkiye’nin gündemin hiç düşmeyen şiddet olaylarını eleştiren Başkan Mehtap Bozman Ensarioğlu, “Şiddetin her türlüsüne karşıyız ama maalesef şiddet her yerde var. Kendi duygularımı ifade etmem gerekirse bunu sadece kadına şiddet olarak kısıtlamak istemiyorum.

Hayvanlara, doğaya, çocuklara, erkeklere ve üçüncü cinsiyete uygulanan şiddete de karşıyız. Şiddetin her türlüsünü hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz. Sanıyorum ki hepiniz bizimle aynı fikirdesiniz. Bugün uluslararası bir gün. Sevineyim mi, üzüleyim mi bilemiyorum.

Ensarioğlu, “Böyle bir günün olmamış olmasını dilerdik”

Şiddet sadece Türkiye’de uygulanıyor gibi bir algı var ama 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü denildiği zaman tüm dünyada dini, dili, ırkı olmaksın şiddetin olduğunu görüyoruz.

İslamiyet’i suçlayarak, İslamiyet’in kadını aşağıladığını öne sürenlere karşı bugünün uluslararası boyutta olması, şiddetin İslamiyet’le ve Türkiye’yle alakası olmadığını, şiddetin her yerde olduğunu gösteriyor. Diğer ülkelerde de maalesef şiddet olaylarını görüyoruz. Sadece fiziksel olarak güçsüz görülen her canlıya yönelik şiddeti tasvip etmiyoruz. Böyle bir günün olmamış olmasını dilerdik.” Açıklamasında bulundu.

“Cinayet haberlerinin hayatımızın bir parçası haline getirilmesini kabul etmiyoruz”

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Gelecek Partisi Yalova İl Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada ise şu sorunlar dile getirildi; “Ceren, Ayşegül, Songül, Şahindere, Başak ve daha niceleri…

Bu isimler Türkiye’de haberlerde gördüğümüz ve yaşama hakları birileri tarafından ellerinden alınan sayısız kadınlarımızdan sadece birkaçı…

Her geçen gün artan bu isimler ve kadın cinayet haberlerinin hayatımızın bir parçası haline getirilmesini kabul etmiyoruz.

Kadına Yönelik Şiddet her şeyden önce insan hakları ihlalidir. Çözüm üretmek için ekonomik, siyasi, kültürel etkenlerin dikkate alınması, sürece ilişkin gerekli hukuki düzenlemelerin yapılması zaruridir.

“Gelecek Partisi olarak soruyoruz. Siz neredesiniz?”

Geçtiğimiz yıldan bu zamana kadar 414 kadın, sevdiklerinden, ailelerinden, hayatlarından acımasızca koparıldı. Bunların 160’ı şüpheli ölüm olarak kayıtlara geçti.

Sayın Yetkililere Gelecek Partisi olarak soruyoruz. Siz neredesiniz?

Gerekli yasal düzenlemeler yapılmadıkça, caydırıcı cezaları uygulanmadıkça, halen faillere iyi hal, etkin pişmanlık gibi takdiri indirimler uygulandıkça kadınların özgürlükleri ve yaşam hakları tehdit altında olacaktır.

Toplumda önemli rol modellerin ve siyasi kişilerin, kadınlarla ilgili söylemlerinde konuşma dili çok önemlidir. Bu dil aşağılayıcı, ötekileştirici olur ise, şiddete eğilimi olan kişileri cesaretlendirici olmaya devam edecektir. Kadınlar toplumsal hayatın her alanında hak ettikleri değeri, kıymeti görmelidirler. Siyasiler, iş insanları, akademisyenler söylemleri ile topluma örnek olmalılar ve kadınların önündeki engeller toplumsal bilinçle aşılmalıdır.

“Mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz”

Bu düşünceden hareketle, Gelecek Partisi Kadın Politikaları Başkanlığı ve Kadın Kolları Başkanlıkları olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Sayın Yetkililere ‘Siz Neredesiniz?’ diye soruyoruz.

Bir kadın sokak ortasında güvenli bir şekilde yürüyemezken, katiller kadındı güçsüzdü derken siz neredesiniz?

Bir kadın sadece kadın olduğu için toplumsal ayrıma maruz kalırken siz neredesiniz?

Kadınlar bu toplumun mihenk taşıdır ve toplumsal barışın sağlanması, şiddetsiz toplum bilincinin yerleşmesi için gelecek kadroları olarak biz mücadelemizden asla vazgeçmiyoruz. Biz buradayız. Peki siz? Siz neredesiniz?”

Haber/Rukiye Polat