Mahalle afet gönüllülerinin önemi nedir?

Mahalle Afet Gönüllüsü olan Sabri Karaçam, Elazığ’da gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası şunları dile getirdi;” Afet sonrasındaki ilk 72 saat, hayat kurtarma açısından en kritik saatlerdir. Afet sonrasında hayatta kalanların büyük çoğunluğu, ilk 24 saat içinde çevreden yetişen, genellikle eğitimi ve ekipmanı olmayan yakınları ve komşuları tarafından kurtarılan kişilerdir. Kurtarılanların %75’ini yerel halk kurtarmaktadır. Mahalle Afet Gönüllüleri yerel halkın eğitim almış ve örgütlenmiş kısmıdır ve depremin 3 aşamasında da vardır; Afet öncesi halkı afete hazırlamak, afet anında arama kurtarma yapmak ve gerektiğinde mahallesini toplanma bölgelerinde toplayarak çadırlarını kurmak, afetten sonra bulunduğu yerin yeniden yapılanmasında rol almaktadır. Bizler mahalle afet gönüllüleri afetlerde her zaman varız. Bizler eğitim almış insanlarız. Bazı ekipmanlarımız eski ve kullanılmaz durumda olsa bile almış olduğumuz eğitimler sayesinde kazma kürek ve bulduğumuz bir tahta parçasıyla bile eğer enkaz altında biri varsa bulur ve çıkarırız. Yarın bir deprem olsa biz elimizde bir tek kazma dahi olsa yine enkazda kalanları kurtarmaya çalışırız. Ama modern alet ve edevatla çalışmak başka, kazma ve kürekle çalışmak başka. Birinde günlerce uğraşırsınız, birinde en kısa sürede enkaz altındaki yaralıyı kurtarırsınız. Zamana karşı yarışta bu çok önemlidir. Bizim tek isteğimiz hepimiz için daha hazırlıklı ve daha donanımlı olmaktır.”

Karaçam, “3 saat bilgi akışı olmadı”

Karaçam Mahalle Afet Gönüllülerinin önemini şu şekilde anlattı;” 24 Ocak’ta Elazığ’da 6.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. 3 saat hiçbir bilgi akışı olmadı. Biraz da şu şekilde düşünelim. Mahalle Afet Gönüllüleri mahalle bazlı çalışır. Deprem olur, çıkar ve kendi bölgesinde çalışmaya başlar. Yıkımlar, yaralanma ve ölümleri kendi mahallesinde tespit eder ve gerekli yerlere bilgi verir. Yine kendi bölgesinde kurtarma çalışmalarını başlatır. Hele bir de haberleşme yapabilecekleri telsizleri varsa daha iyi çalışır. Şimdi Elazığ’da MAG yapılanması ve haberleşme sistemleri olsaydı en ücra köşelerden bile sağlıklı bilgiler ilgili mercilere ulaşmıştı. Elazığ Depremi bir vesile olsun. Önümüzde yaklaşan İstanbul depremi var…”

Karaçam, “Tedbirleri gözden geçirelim”


Her şeyi gözden geçirmemiz için az da olsa zamanımız var. Yeter ki bir an önce tedbirleri gözden geçirelim diyen Karaçam şunları ekledi;” Geç olmadan tedbirlerimizi alalım. Eksiklerimizi tamamlayalım. Bugün çok geç kalmış olabiliriz, yarın iş işten geçmiş olabilir.”