Psikoteknik Değerlendirme Merkezi Psikoloğu Caner Karakaya gazetemize yaptığı açıklamada, ’ Psikoteknik aslında bir ölçümdür. Bu ölçüm için bir cihaz kullanıyoruz. Bu test cihazı sayesinde sürücülerin güvenli sürüş becerilerini ölçüyoruz’ dedi.

Karakaya ‘İlk olarak bize gelmeleri gerekiyor’

  ‘Amaçları; yasa ile belirlenmiş zorunluluklar var. Örneğin ticari araçlar. Ticari araçların bu belgeyi alması zorunlu. Böylelikle güvenlik sürüş becerisi sağlıyorlar mı bu ölçüyor. Bunun dışında ehliyetini alkolden dolayı kaptırmış kişilerden de bu belge isteniyor.

  Ticari araç sürücülerine, stajyer ehliyeti varken ehliyetine el konulan, alkolden ehliyetlerine el konulan ve kırmızı ışık ihlalinden dolayı sürücü belgelerine el konulan vb. kişilere hizmet veriyoruz.

  Yalova’da şu an bu raporu veren resmi da tek kurum Psikotekniktir. Biz hizmete başlamadan önce Yalova’da ikamet eden sürücüler bu belgeyi alabilmek için İstanbul, Bursa gibi civar illere gitmek zorundaydılar. Bu dunum şu an için ortadan kalktı.

  Psikoteknik uygulaması iki ayaklı bir sistemdir. İlk olarak bize gelmeleri gerekiyor. Bu kısımda bir test var. Test yaklaşık 1-2 saat sürüyor. Yeterli veya yetersiz olup almamaları önemli değil. Bundan sonra aşama hastaneye gidip psikiyatriste görünmeleri gerekiyor. Bizim vermiş olduğumuz yeterli veya yetersiz raporuna göre psikiyatrist de rapor veriyor. Eğer iki taraf yeterli raporu alırsa onaylanmış oluyor’ ifadelerine yer verdi.

Haber/Fotoğraf: Oğuzhan Erduran