İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’in başkanlık yaptığı 1., 2. ve 3. Birleşime; meclis üyeleri ve İl Özel İdaresi bürokratları katıldı.

1. Birleşimde 3 madde görüşüldü

Yapılan 1. Birleşimde, 3 madde meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

İlk olarak, 1. Madde olan, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 48. maddesine dayanılarak çıkarılan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 24. maddesine göre hazırlanan Yalova İl Özel İdaresinin 2022 Yılı Bütçe Tasarısının incelenerek karara bağlanması oldu. Bu madde, oy birliği ile kabul edildi.

2. Madde de, İl Özel İdaresi İmar sorumluluk alanında bulunan köylerde yapılacak yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı enerji üretim alanlarına (RES, GES, Biyogaz vb.) ilişkin düzenlenecek yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi ile köy yerleşik alan sınırları içerisinde bir parselde üçten fazla yapılacak bina ve tesislere verilecek izinler için tahsil edilecek hizmet bedelinin belirlenmesi teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

Son olarak gündemin 3. maddesi ele alındı. ''Yalova İli ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olan Süs Bitkileri ve Çiçekçilik sektörünün geliştirilmesi, tanıtılması ve desteklenmesi amacıyla; kamu-özel ilgili tüm kurumların katılımıyla “Yalova Çiçek Festivali” adıyla bir organizasyon düzenlenmesi teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

2. Birleşim önerge ile başladı 3 madde görüşüldü

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 6. maddesi gereğince; Yalova İli, Altınova İlçesi, Karadere Köyünde kanalizasyon çalışmaları sonrasında bozulan sıcak asfalt grup yolları kapsamında bulunan Fezviye, Çavuşköy, Sermayecik, Aktoprak, Karadere ve Örencik köylerin ulaşımını sağlayan yolun bozuk olmasından dolayı sık sık kazalar meydana gelmekte ve tehlike arz etmekte olup, olası tehlikenin bertaraf edilmesi amacıyla söz konusu yolun ivedilikle bakımının İl Özel İdaresi tarafından yapılması konusunda vermiş olduğu önerge, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 13. maddesi kapsamında gündeme alınarak karara bağlanması hususunu İl Genel Meclisin takdirine arz ve talep edildi. Gelen önerge görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Gerçekleştirilen 2. Birleşimde, 3 madde meclis üyeleri tarafından görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Birlemişimin ilk maddesi, İl Özel İdaresi bütçe imkânları ile Yalova İli köylerinde yaptırılan ve zaman içerisinde yıpranan çocuk oyun parklarının mevcut durumlarının tespit edilmesi, öncelikle Kılıçköy ve Denizçalı köyleri olmak üzere, Yalova İli köylerinde mevcut olan çocuk oyun parklarının daha modern ekipmanlar ile yenilenmesi ve yıpranma olanların durumuna göre tadilatlarının yaptırılarak kullanıma uygun hale getirilmesi teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

2. Madde ise Yalova İli köylerinde muhtemel yangınlarda acil müdahale etmek için köylerimizin içme suyu şebeke hattının belli noktalarına yangın hidrantlarının konulması, mevcut hidrantların çalışıp çalışmadığının kontrol edilerek, arızalarının giderilmesi teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

Birleşimin son maddesinde ise Yalova İl, Altınova İlçesi, Soğuksu (Ayazma) Köyü’nde halihazırda metruk bir vaziyette bulunan ve önemli bir kültür eseri olan, Tarihi Ayazma Yukarı Mahalle Camii’nin restore edilmesi ve çevre düzenlemesi yapılması teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

3. Birleşim 2 madde görüşüldü

Gerçekleştirilen 3. Birleşimde, 2 madde meclis üyeleri tarafından görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.

Birleşimin ilk maddesi, yaklaşık %60’ı orman olan ve Türkiye’nin ilk canlı ağaç müzesine (Arboretum) ev sahipliği yapan Yalova İline bir Bonsai (Minyatür Ağaç) Müzesi kazandırılması için gerekli çalışmanın yapılması ve uygun projenin geliştirilerek hayata geçirilmesi teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

Birleşimin son maddesi, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 6. maddesi kapsamında İl Özel İdaresine verilen yetki ve sorumluluk alanında bulunan köylerin ekonomik açıdan kalkındırılmasına yönelik gelir getirici mahiyette projeler geliştirilerek hayata geçirilmesi teklifi hakkında tüm İhtisas Komisyonlarınca hazırlanan raporlar okunarak ve müzakere edildi ve oy birliği ile kabul edildi.

4. Birleşim 4 Kasım 2021 Perşembe günü saat 15:30’da yapılacak.

Haber/Serhat Oruç