Gençlerin girişimciliğe yönlendirilmesini desteklemek amacıyla 20 Mart Çarşamba günü, saat 14.30’da, Yalova SMMM Karizma İş Merkezi’nde 30.Vergi Haftası kapsamında, Gelir Vergisi Kanunu ile Vergi Teşviki; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 29 yaşını doldurmamış genç girişimcilere getirilen sigorta prim teşviki hakkında mevcut ve potansiyel genç girişimcilere yönelik konferans gerçekleşti.

  SGK ve İŞKUR’un, Milli İstihdam Seferberliği Teşviki, bağlamında düzenlenen konferansa, Yalova SMMM Odası Başkanı Bülent Keğaz, Yalova Defterdar Vekili Mustafa Karadeniz, YTSO Başkanı Tahsin Becan, İŞKUR Müdürü Erhan Dede, SGK İl Müdürü Mehmet Salih Aydın ve birçok genç girişimci katıldı.

Keğaz, “Ülkenin bunu planlaması gerekir”

Yalova SMMM Odası Başkanı Bülent Keğaz, “Girişimcinin getirisi kar, emeğin getirisi ücret,  yani en dinamik üretim faktörleri, emek ve girişimci. 4-0’a geçti diyorlar, ben bu 4-0’ları anlayamıyordum, sonradan baktık ki sanayide devrim niteliğinde sayılacak şeyler var. 4-0, sanayideki gelişimle yani otomasyonla alakalı. Otomasyona geçilmesiyle birlikte bu iş gücünde ister istemez kayıplar oluyor; çünkü insan gücünün yerini makineler alıyor. Öbür tarafta da üretim faktörünün içine katılacak teknoloji var. Teknolojiye uyum sağlamayan ülkelerin gelişme şansı olmadığı konuşuluyor ki doğrusu da bu. Onun için yeni iş güçlerini yaratmamız için gençlere ihtiyacımız var. Eğer dünyayla rekabet halindeyseniz ve teknolojide bu kadar gelişme varsa ülkenin bunu planlaması gerekir. Kanımca bu yapılan, istihdam ve işte genç girişimciye teşvik veya istihdama teşvikler bu planlamanın bir ürünü” dedi.

Vekil Karadeniz, “Genç girişimcilere gerekli desteği vermeye hazırız”

  Yalova Defterdar Vekili Mustafa Karadeniz, “Mükellef ve yatırımcılarımıza yönelik vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği ve genç girişimcilere vergi ve sigorta prim teşviki gibi önemli teşvik düzenlemeleri yapılmıştır.

  29 yaşını doldurmamış genç girişimcilere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile vergi teşviki, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan değişiklik ile de sigorta prim teşviki getirilmiştir. Bu sayede, iş hayatına yeni atılacak veya atılmış olan gençlerimizin sermaye ihtiyacı da bir ölçüde desteklenmiş olacaktır. Yalova Defterdarlığı olarak siz değerli genç girişimcilere ve tüm mükelleflerimize mevzuata ilişkin gerekli her türlü desteği her zaman sunacağımız belirtirim” dedi.

Becan, “50 kişi çalıştıran insanlar 10 kişiyi işten çıkarmayayım diye mücadele veriyor”

  Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, “Tek tek gezerek anlatmayı tercih ettik. Geçen seneki İstihdam Seferberliği’nde biz Yalova olarak Marmara Bölge 1. olduk. 1.’lik önemli değil, orada üç beş kişiye istihdam sağladıysak onlara faydamız oldu. Şimdi yeni bir istihdam seferberliği başladı.

  Şu an baktığımız zaman iş dünyası çok da güllük gülistanlık değil. Nereye gittiysek sıkıntılı, 50 kişi çalıştıran insanlar 10 kişiyi işten çıkarmayayım diye mücadele veriyor. Biz bunlara teşvikler sayesinde yeni kişiler işe alın diye bunları anlatmaya çalışıyoruz ki gerçekten işimiz zor bu anlamda. Önümüz yaz Yalova’nın kendine özel bir konumu var. Yazın hepimizin işleri arttığı için doğal olarak çalışan işçi sayısı da artıyor. Bunu özellikle muhasebeci arkadaşlardan da rica ediyorum, bizim üyelerimiz sizlerin mükellefleri bunları izah edersek 3 ay sonra zaten alacakları birileri var. En azından şimdiden alıp devletin de 3 ay ücretsiz desteğinden faydalanıp 3 ay sonra, eğitimden sonra elemanlarını hazırlamış olurlar. İŞKUR Müdürlüğü, SGK Müdürlüğü olsun, Mali Müşavirler Odası olsun, bizim odamızla beraber sacayağının parçalarıyız biz. Bugün istihdam olur yarın başka bir konu olur, mutlaka beraberce bu çalışmaları yapmamız lazım. Birkaç senedir de gerçekten bunu iyi yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Becan, “Teknolojisi, katma değeri yüksek üretimle ilgili kendilerini geliştirsinler”

   Gençlere önerilerde bulunan Becan, “Gelecek teknoloji ile ilerliyor, işler değişiyor. Bugün Hollanda’da ve İngiltere’de bazı firmalar artık tamamen robota döndü. 100 kişilik çalıştırılan yerler 10’a düşmüş, 90 kişi çıkarılmış; fakat orada şöyle bir çözüm bulunmuş: Robot sistemine dönüp de eğer işi onlara yaptıracaklarsa firmanın oradan elde edeceği geliri bugünkü işsizlik maaşı yerine gene firmaya ödettiriyorlar ki iş bulana kadar o kişiler işsiz kalmasın. Çözümü öyle buluyorlar. Özellikle gençlerin dikkatini şuna çekmek istiyorum; teknolojisi, katma değeri yüksek üretimle ilgili kendilerini geliştirsinler. Gelecekte bu istihdamlar yarıdan aşağıya düşecektir” dedi.

   Genç Girişimcilerden Ayşenur Akyurt, kendi iş kurma, vergi mükellefliğinden yararlanma süreci hakkında bilgi verdi.

Haber/Fotoğraf: Yasemen Yeter