Yalova İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından 49. Kütüphane Haftası kutlamalarına; Yalova Vali yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Şeref Tali, Yalova İl Halk Kütüphanesi Müdürü Gülfem Öztin, SGK İl Müdürü Alİ Gencer, Bahçeşehir Koleji öğrencileri, öğretmenler, veliler ve Yalova İl Halk Kütüphanesi çalışanları katılım sağladı.
   Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından programın açılış konuşmasını, Yalova Bahçeşehir koordinatörü Selahattin Güven yaptı.
Kitapların gerçek yol gösterici olduğunu hiçbirzaman unutmayalım
      Kitapların uygarlığın simgesi, karanlığın ise amansız düşmanı olduğunu söyleyen Yalova Bahçeşehir koordinatörü Selahattin Güven, ‘Ülkemizde ne yazık ki kitaplara ve kütüphanelere gereken önem verilmiyor. Kütüphaneler günümüzün en yalnız mekanları. Halbuki, okuyan toplumda, demokrasi, hukuk ve ahlak ilkeleri gerçektir. Toplumları bilimsel olarakta, incelemeye, üretmeye, yönlendiren kitaplardır.    Ancak kitapları okuyarak, okutarak çağdaş insan oluruz. Kitaplar ve kütüphanaler hepimizi bekliyor. Kitapların gerçek yol gösterici olduğunu hiçbirzaman unutmayalım. Hepinize, kitaplarla bir gelecek diliyorum’ dedi.
Kitap, yaşamın bir parçası ve vazgeçilmezi olmalı
      Kitapların, bilgimizi arttırmada, dilimizi zenginleştirmede, geliştirmede duygu ve düşüncelerimizi ifade etmemizde önemli bir etken olduğunu söyleyen, Yalova İl Halk Kütüphanesi Müdürü Gülfem Öztin, ‘Yalova İl Halk Kütüphanesi, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olup, cins, yaş, ırk, milliyet, din, dil farkı gözetmeksizin her kesimden kullanıcıya, her türlü kütüphane materyalini çeşitli iletişim yolları ile ücretsiz hizmete sunarak, onlara ömür boyu eğitim, bilgi ve boş zaman değerlendirme imkanı verir. Ayrıca toplumun ekonomik, sosyal, kültürel ve teknik kalkınmasını destekler. Ülke içi ve dışı kütüphanelerle, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak bilgi akışını sağlar. Bireysel ve toplumsal gelişim için gereksinim duyulan bilgiyi hiçbir ayırım gözetmeksizin ve bedelsiz sağlar’ dedi.
      Kütüphanelerinin internet hizmeti vermekte olduğunu da söyleyen Öztin, ‘Bilgi ve kitapa ihtiyaç duyduğunuz her zaman kütüphanemize bekleriz. Kitabın yaşamın bir parçası ve vazgeçilmezi olmasını dilerim’dedi.
    Kütüphaneden en çok kitap alan öğrencilere, ve komposizyon ve şiir yarışmasında birinci olan öğrencilere, Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Kalyoncu, Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Şeref Tali, Yalova İl Halk Kütüphanesi Müdürü Gülfem Öztin, SGK İl Müdürü Alİ Gencer tarafından ödül takdim edildi.
              Yazar Nilay Yılmaz’ın biyografisi
     Yazar Nilay Yılmaz, 1971 yılında Eskişehir’de doğdu. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili ve Öğretimi Bölümünü bitirdi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İngiliz Dili ve Öğretimi dalında yüksek lisans yaptı. 1992-1999 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili ve Öğretimi Bölümünde öğretim görevlisi olarak, 1999-2004 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “İngilizce” ve aynı kurumda 2004-2011 yıllarında ise “Türkçe” dersi okutmanı olarak çalıştı. 2006-2008 yıllarında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünde konuk öğretim görevlisi olarak Çocuk Tiyatrosu, Çocuk Edebiyatı ve Yaratıcı Yazın derslerini, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi ve Yaratıcı Drama derslerini verdi. Yılmaz, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü ikinci sınıf öğrencisidir. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türkçe Öğretimi Bölümü’nden çocuk edebiyatı alanında 'doktora' ünvanı almıştır.
    2003 yılından beri Cumhuriyet gazetesi kitap ekindeki “Sihirli Değnek” isimli çocuk ve gençlik kitapları sayfasını hazırlıyor, kitap tanıtımları ve eleştirileri yapıyor. “Sihirli Değnek” sayfası ile Medya dalında “2004 Çocuk Hakları Hizmet Ödülü”ne layık görüldü. 2006’da TRT 1’de yayınlanan “Öneriyoruz” adlı ilkgençlik programının danışmanlığını yaptı, gençlere kitap önerileri bölümünü hazırladı ve sundu. Yaratıcı drama eğitmeni olan Yılmaz, çeşitli yerlerde yaratıcı drama destekli yaratıcı okuma uygulamaları gerçekleştirdi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’na (TEGV) “Okuyorum Oynuyorum” isimli yaratıcı okuma programını hazırladı. 2006’dan beri programın danışmanlığını ve eğitici eğitmenliğini sürdürüyor. 34 ilde uygulanan program, 2006’den beri 86 bin çocuğa ulaştı. Proje, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından, 2009 Uluslararası ALMA (Astrid Lingren) ödülüne Türkiye adayı olarak gösterildi. Yılmaz, 2010 Avrupa Kültür Başkenti projeleri kapsamında TEGV ve 2010 Kültür Ajansı işbirliği ile “Evimiz İstanbul” isimli projeyi Meltem Ceylan Alibeyoğlu ile birlikte hazırladı. 38 ilçede gerçekleşen 75 öğretmen seminerinde yaklaşık 2840 öğretmenin proje kapsamında eğitimi gerçekleştirildi. 2011 yılında İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün desteği ile “Dersimiz İstanbul” isimli etkinlik dersinin yapılandırılmasına katkı sağladı, ders kitabı hazırlanmasında komisyon üyesi olarak çalıştı.
   Yılmaz, Çağdaş Drama Derneği İstanbul Şubesi’nde pek çok ulusal ve uluslararası sosyal projede drama liderliği ve eğitici eğitmenliği yapıyor. Yaratıcı drama temelli yaratıcı yazma ve okuma etkinlikleri gerçekleştiriyor, müze pedagojisi çalışmalarına destek veriyor.
   Yılmaz’ın çocuklara ve yetişkinlere yönelik yazılmış öyküleri, romanları ve çocuk oyunları var. Yetişkinler için yazdığı öyküler Ömer Seyfettin öykü ödülü ve Cumhuriyet Kadınları öykü ödüllerine değer görüldü. Çocuklar için yazılmış üç kitabı olan Yılmaz’ın Meraklı isimli romanı Bu Yayınevi’nin 2001’de açmış olduğu Çocuk    Edebiyatı Roman Yarışması’nda üçüncülük ödülünü aldı. Çocuk tiyatrosuyla da ilgilenen Yılmaz’ın, Mavisel Yener ve Aytül Akal ile birlikte yazdığı Mor Gece Mavi Gün adlı sözsüz çocuk oyunu 2008’de Ankara Devlet Tiyatrosu’nda sergilendi. Aynı yazarlarla birlikte yazdığı Kırmızı Şemsiye isimli oyunu ise 2011 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sergileniyor. Üç eğitimci arkadaşıyla birlikte hazırladığı İlköğretim Derslerinde Yaratıcı Drama Uygulamaları isimli kitabın editörlüğünü yaptı. Kitapta, Türkçe-Edebiyat derslerinde ele alınabilecek metinlerde, çocuk kitaplarında yaratıcı dramanın nasıl kullanılacağını anlattığı iki bölüm yer alıyor. Eğitimci arkadaşlarıyla birlikte okullarda öğretmenlere yaratıcı dramanın derslerde kullanımı üzerine eğitimler veriyor, atölye çalışmaları yapıyor.
     Radikal, Virgül, Birgün, Cumhuriyet gibi pek çok gazete ve dergide yazıları yayımlanan Yılmaz, akademik çalışmalarını ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunuyor. TÜYAP kitap fuarlarında ve okullarda çocuklarla, gençlerle, eğitimcilerle ve velilerle buluşuyor, okuma kültürü konusunda söyleşiler yapıyor.
      ‘Değişen Dünyada Kitap ve Kütüphane’adlı konferansta konuşan Yazar Nilay Yılmaz, ‘Bir yazar ve eğitimci olarak kütüphanelerimizin haline biraz üzülüyorum. Kütüphaneler en yalnız ve ıssız mekanlar. Bence içinde bu kadar bilgi barındıran, eğlenceli bir dünyanın, yanlızlığa terkedilmesine üzülüyorum. Kendi adıma bir eğitimci olarak eğer ben kitap okumayı öğrencilerime sevdirememişsem, kendime çok pay çıkarıyorum’ dedi.
Kütüphaneler yalnız bırakılmışsa, teknolojinin büyük payı var
   Teknolojinin kitap okuma alışkanlığını etkilemede büyük faktör olduğunu söyleyen, Yılmaz, ‘Konumuz ‘Değişen Dünyada Kitap ve Kütüphane’. Kütüphaneler yalnız bırakılmışsa,  teknolojinin büyük payı olduğunu düşünüyorum. Elimizden hiç düşürmediğimiz, cep telefonu ve bilgisayarların, ve izlediğimiz televizyonunun çok payı var’ dedi.
      Kütüphaneye gitme alışkanlığının çok az olduğunu söyleyen Yılmaz, ‘Kütüphanelerde sessizlik önemli ama aslında orada herşey konuşuyor, sözcükler, kelimelere birbirine giriyor, size bir şeyler söylüyorlar. Aslınca birazcık dinlemeyi bilirsek, kütüphaneye girdiğimiz zaman, o etrafta dönen sözcükler, göz önüne alındığında aslında çok gürültülü bir yer. Kütüphane görevlileri bize neden sessiz olun diyor çünkü gürültüyü susturabilirsek, kitapların içinden gelen sesleri ancak ozaman duyabiliyoruz’dedi.
    Minkare grupu dans gösterisinin ardından, Yazar Nilay Yılmaz, kitap imza etkinliği düzenledi.
Haber Foto: Gamze Yüksel