CHP Yalova İl Başkanı Nur Koçak; “ Bugün 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü... Fakat bu tarihin Türkiye'deki kadınlar için daha farklı bir önemi var. 5 Aralık 1934 tarihinde Atatürk devrimlerinin en önemlilerinden biri gerçekleşti: Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip oldular. 

   Genç Cumhuriyet, 84 yıl önce kadınlara bu hakkı çok sayıda Avrupa ülkesinden bile önce tanıdı; fakat bir asra yaklaşan sürede istenen ilerleme ne yazık ki sağlanamadı. Bugün 600 kişilik TBMM'de nüfusumuzun yarısını oluşturan kadın vekil sayısı çok çok az. Bu sayı 96 yani 600 Milletvekili içinde 96 kadın milletvekili sayısı. Yüzde olarak 16. Mahalli Seçimlere katılım ise 3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu’nda yapılan düzenlemeyle yerel siyasette yer alma ve yöneticileri belirleme hakkı elde eden Cumhuriyet kadınları, en demokratik haklarını  ilk kez bu yılın sonuna doğru gerçekleşen seçimlerde kullandı. Çok sayıda kadın belediye meclislerine girdi. 1933 yılı sonlarında Köy Kanunu’nda yapılan değişiklik ile kadınlara muhtarlık yolu açıldı. Bugün gerek köylerimiz de olsun gerek kentlerimiz de birçok kadının muhtarlık ve ihtiyar heyetinde görev yaptıklarını biliyoruz.

   Tüm bunları bize sağlayan Cumhuriyeti kuranlar ve Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e borçluyuz. Ve bilmeliyiz ki dünya da birçok ülkede kadınlara gereken değeri veren ülkemizden Fransa ve İtalya 11 yıl sonra, Romanya ve Bulgaristan 13 yıl sonra, Yunanistan 15 yıl sonra özgürlükler ülkesi dediğimiz İsviçre ise tam 36 yıl sonra kadınlarına seçme ve seçilme hakkını tanıdılar. 

   Mecliste yüzde 4.6 gibi bir oranla 18 kadın milletvekili vardı. Bu sayıyla o dönemde dünyada ikinciydik.  Fakat şu anda yüzde 16 temsil oranı ile maalesef dünyada 130'üncü sırdayız. Kadınların temsil oranı belediye meclislerinde yüzde 10.7, il genel meclislerinde yüzde 4.8, belediye başkanlıklarında yüzde 3, muhtarlıklarda ise yüzde 2. Bu nedenle yapmamız gereken çok şey var” dedi.