AK Parti Yalova İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısında, AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun ve Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Yalova’daki güncel konular hakkında açıklama yaptılar.

‘Büyük dönüşüm projelerini, birer birer anlatacağız’

    5 yıllık süreçte büyük Yalova hayalini, büyük dönüşüm projelerini açıklayıp kamuoyuna duyuracaklarını ifade eden Yalova Ak Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan, ‘Ülkemizde seçim süreçleri başladı. Bizlerde bu seçim süreciyle beraber bir takım projelerimizi kamuoyuyla paylaşacağımı söylemiştik. İşte önümüzdeki 5 yıllık süreçte büyük Yalova hayalini, büyük dönüşüm projelerini, bugün burada açıklayacağız. Bundan sonraki süreçte bu projeler birer birer kamuoyuna anlatılacak. Ayrıca seçim süreçleriyle ilgili bir takım bilgilendirmede bulunacağız. İnşallah bu seçimler memleketimize mutluluk, huzur, sağlık ve başarı getirir’ dedi.

‘Memlekete verecek bir şeyleri olmayan siyasetçiler, yattığı yerde anca konuşur’

     Yalova AK Parti Milletvekili Temel Coşkun, ‘Genel anlamda ülkemizde huzur ve barış içerisinde bir bayram geçirdik. Herkesin geçmiş Kurban Bayramı’nı kutluyorum. Şehit ağıtlarıyla artık yankılamayan,  annelerin gözyaşlarıyla mateme bürünmeyen bayramlardan çıkıp, gerçekten huzur ve kardeşliğin olduğu bayramlara ulaştık. Bu barışı ve güzelliği temsil eden iktidarımıza, bende meclisin vekili olarak huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bayramı çok dolu dolu getirdik. Altınova’dan Armutlu’ya kadar ilçe ve köyleri ziyaret edip vatandaşlarla bayramlaştık. Şu dikkatimi çekti, bizden başka siyasetçiyi arazide göremedik. Bu şu anlama geliyor; birileri ya siyasetten ümidini kesti, tamamen bu yükü bize bıraktı, ya da memleket zaten iyiye gidiyor diyip, bizim yapacak bir şeyimiz yok diyor. Her zaman AK Parti olarak, halkımızın yanındayız. Çıtamız ne kadar yükselirse yükselsin, o yolda yükümüz ne kadar artarsa artsın, hiçbir zaman şımarıklık yapmadık. Tam aksine Burhaniye Köyümüzden, Hayriye Köyü’ne kadar bu alan bizimdir diyerek adım adım karış karış gezdik. Vatandaşların sorunlarını dinleyip, talepleri varmı diye sorduk. Yattığı yerde siyaset yapanlar, bulunduğu yerden bir adım öteye geçemezler. Bu memlekete verecek bir şeyleri olmayan siyasetçiler, yattığı yerde anca konuşur. Sadece bayramdan bayrama mesaj yapınlar’ dedi.

‘Kentsel Dönüşüm projesinde, Yalova’mızda da besmeleyi çekiyoruz’

     Yalova adına çok önemli olan kentsel dönüşüm projesini paylaşmak için toplantı düzenlediklerini dile getiren Milletvekili Coşkun, ‘Bugünkü toplantının esas nedeni ise Yalova’mız adına çok önemli olan konuyu sizlerle paylaşmak istedik. Konunun detaylarını Yalova Belediye Başkanımız Yakup Koçal anlatacak. Konu, Bağlarbaşı ve Yalova ile ilgili kentsel dönüşüm ile ilgili. Kentsel dönüşüm çok önemli. Ben gerçekleştirdiğim ziyaretlerde şunu gördüm. Mümkün olsa da, bazı ilçelerimizi yeniden inşa etsek, sıfırlasak her şeyi yeniden yapsak. Bu çok zor bir iş. Dünyada bunu yapan ülkeler azdır. Sayın Başbakanımızın bir sözü vardır. ‘’Kentsel Dönüşüm iktidarımıza dahi mal olsa, biz kentsel dönüşümü mutlaka yapacağız’’. Yalova’mızda da besmeleyi çekiyoruz. Gönül istiyor ki, Yalova’mızın özellikle ilçelerinde, Gökçedere Termal o bölgelerde bu projeyi gerçekleştirmek. Mesela Çınarcık’ın çok kötü bir yapısı var. Bu çalışmalar, 3 yıl öncesine kadar vardı. Daha önceki belediye yönetiminde başlamıştı. Sayın Koçal döneminde devam etti. Netice de sonucu aldık. Biz bütün sorunlarımızı takip ediyoruz. Altınova’mızın önemli bir sorunu vardı, kat artışı talebiydi. Altınova’nın çevresine ve emsallerine bakıldığı zaman caydırıcı bir durum vardı. Orada da kat artışı gerçekleştirdik sonuca bağladık’ dedi.

Kentsel Dönüşüm projesini Yalova’da gerçekleştirmek için düğmeye bastık

     Türkiye’deki kentsel yaşamlar için önemli bir devrim sayılabilecek olan Kentsel Dönüşüm projesini Yalova’da gerçekleştirmek için düğmeye bastıklarını belirten, ‘Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ‘Yalova’da şimdiye kadar çok işler yapıldı. Bazı işler vardır ki, yıllardır konuşulur. Çerçevesiyle, projesiyle, konseptiyle büyük projelerdir. Bunlardan ilkini 3-5 yıllık süreçte Yalova’da gerçekleştireceğiz. Yalova’nın dönüşümü olacak olan son hamleleri, artık tamamlayacağız. Yalova’da Roman Mahallesi olarak bilinen 10 hektarlık alanın, riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm yapılmasına olanak sağlayan Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı. Bizim için bayram hediyesi oldu. Sayın Başbakanımıza, Şehircilik Bakanına ve Bakanlar Kurulu’na, Yalova halkı adına teşekkür ediyoruz. Türkiye’deki kentsel yaşamlar için önemli bir devrim sayılabilecek olan böyle bir projenin Yalova’da düğmeye basılmış olması Yalova için büyük bir adımdır. 6306 sayılı yasa 2-2 buçuk sene evvel çıktı. Van depremi sürecinde hayata geçirilen Türkiye adına verilen radikal bir kararla bu yasa meclisten geçirilmişti. Bu yasaya istinaden uzun yıllardır özellikle Bağlarbaşı Mahallesi’nde halk arasında Roman Mahallesi diye bilinen 10 hektarlık bir alanda bir dönüşüm ihtiyacı vardı. Ama bunun hangi yasal düzenlemeye göre yapılacağı, hangi desteklere, kaynaklara, dönük yapılacağı değişik süreçlerde karşımıza hep soru olarak karşımıza çıktı. Buralarda kamulaştırma yöntemiyle yapılan projeler her zaman vatandaşla, bunu yürüten kurum arasında bir çatışma zemini oluşturabiliyordu. 6306 sayılı yasa çıktığından bu yana İstanbul’da başlayan uygulamalarla, vatandaşla hiçbir çatışma yaratmadan, yürütme imkanı getirdi. Bu yasa riskli alan diye tanımlanan alanda, imar durumunu iptal etti. Şimdi sınırları belli olan bu 10 hektarlık alan içerisinde şuan itibariyle imar planı yok. Bundan sonraki süreçte, Pazartesi günü evraklarımızı hazır hale getirip, yazıyla bakanlığa yollayacağız. Bakanlıktan yetki talebi alacağız, ihaleye çıkacağız. Önce alanın, zemini hakkında veri çalışmaları yapılacak. Proje çalışmalarında da bir fizibilite raporu hazırlanacak. Buradaki hak sahibi, mülkiyet sahibi vatandaşların, rızasını almaya yönelik çatışma yaratmayan müteahhit mantığıyla, inşaatın yapılabilir olmasını sağlayan, ekonomik boyutunu da hesaplayarak, zeminle ilgili olası olumsuz etkileri maliyetleri ortadan kaldıracak ne yapılabilir diye hızlı bir şekilde karar alınacağız. Bu kararı biz Şehircilik Bakanlığına götüreceğiz. Bakanlık, kararı da onaylaması gerekiyor. 10 hektarlık alanda, kentsel dönüşüm yapıldığı zaman, nasıl bir yapı olur diye, taslak hazırladık. Hazırladığımız raporlar ve çalışmalar dosya haline getirilecek, bakanlığa gönderilecek. Bakanlığın onayından sonrada buralarda, önce yıkım işlemi başlayacak, arkasından da inşaat işlemi başlayacak’ dedi.

‘Uzun yıllardır Yalova’nın beklediği bir karardı’

     Kentsel Dönüşümün, uzun yıllardır Yalova’nın beklediği bir karar olduğunu belirten Koçal, ‘Hazırladığımız taslakta, bugün Yalova’nın manzara itibariyle, en güzel yeri olan ama yapılaşma itibariyle Yalova’nın yüzkarası olan bölgenin dönüşüm sonucunda, nasıl bir halde olacağı gözüküyor. Kentsel Dönüşüm, uzun yıllardır Yalova’nın beklediği bir karardı’ dedi.

Kentsel Dönüşüm projesinin tahmini maliyeti, 150 milyon dolar

     10 hektarlık alanda yapılacak Kentsel Dönüşüm projesinin tahmini maliyetinin 150 milyon dolar olduğunu belirten Koçal, ‘Projenin hayata geçmesi, yapılması, inşa edilmesi 150 milyon dolar ekonomi üretecektir. Bu 2-2 buçuk yıllık süreç içinde bu iş hayata geçecek. Bakanlığımız ve ilgili firmalar bu konuda tecrübe kazandı artık hızlı bir şekilde en iyi neyse o yapılıyor. Önemli olan alanların neresi olduğudur. Bizim insanımız, görmeden olayın nasıl neticeleneceği konusuna, kanaat etmiyor. Ne kadar bu iş önemlidir, doğrudur, ciddi bir fırsat desekte, bizim insanımızın yapılan projeyi önceden görmesi lazım. Yalova’da yapılacak bu ilk tecrübeyle, Kentsel Dönüşüm, hem kente, hem oradaki insanlara nasıl fayda sağlayacak göreceğiz. Yalova’nın diğer bölgelerinde, insanlar kendi bölgelerinde de, bu projenin hayata geçirilmesi için, talep geleceğini de inanıyorum. Yalova içinde, bu ilk olan Kentsel Dönüşüm projesinde, inşallah modern bir Yalova’ya kavuşuruz’ şeklinde konuşmasını tamamladı.

Haber Foto: Gamze Yüksel