Salgın hastalık nedeniyle evden çalışmanın arzu edilen bir yönetim modeli olduğunu belirten Koçal, Başkanlık döneminde bu alanda yaptıkları çalışmaları şu sözlerle ifade etti: “Ülkemizde kısmi uygulamalar olsa da bütünü kucaklayan proje bağlamında altyapı, henüz kamuda olmadığından yeni düzene geçilemiyor. Şimdi yazarken içim sızlıyor. Yalova Belediyesinde başardığımız bu sisteme 'Zambak' demiştik yani zamandan ve mekândan bağımsız kamu yönetimi. İlk romanım Mansur’da Zambak modelinin felsefi arka planını anlattım.”

Zambak projesiyle bina ihtiyacının minimuma düştüğü, bütçede tasarruf, hizmette şeffaflık ve verimlilik gibi daha birçok faydanın hayata geçtiğini vurgulayan Koçal, “Çağdaş bilimsel yönetimi başarmıştık, mutluyduk ama maalesef Yalova'nın mutluluğu çok görüldü. Ülke olarak ne mi kaybettik? Gerici zihniyet tarafından 2014 seçimleri sonrasında elektronik imza iptal edilerek sistem bombalanmasaydı, belki bugün tüm ülkedeki kamunun önemli bölümünde uygulamaya geçilmiş olacaktı ve çok daha kolay bir karantina dönemi yaşanacaktı.” dedi.

Yakup Koçal Zambak projesini şu ifadelerle anlattı:

“Projenin süreci: 2001 yılında projeye başlamıştım.

2002 yılında zamanın Cumhurbaşkanı, Johannesburg'daki Dünya Ekonomik Forumu'na giderken, 'Best Practice' örneği olarak Türkiye adına projeyi sunmam için, beni de götürmüştü.

2004 yılına kadar deneme yanılma metoduyla ilerledik, çünkü dünyadaki ilk uygulama olduğundan önümüzde kopyalayacağımız bir örnek yoktu ama yine de ciddi mesafe kat ettik.

2004-2009 arasında seçilen yeni yönetim projeyi iptal etmese de devam ettirmedi.

2009 yılında göreve yeniden gelir gelmez çalışmayı hızlandırdık.

2012 yılında proje tamamlandı. Personelin %70'inin mekân bağımlılığı kalmadı.

2013 yılında Başbakanlık Personel Daire Başkanlığı, Zambak’ın ülke sathında uygulanması için karar aldı ve Eylül ayında Marmaris'te ilgili bürokratlarla çalışma yaparak düğmeye basıldı. Yalova Belediyesindeki uygulama üzerinden model yaygınlaştırılacaktı.

2013 yılının 12 Aralık günü düzenlenen törenle TBMM ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından 'e-TR' birincilik ödülüyle taltif edildik. En mutlu günlerimden biriydi çünkü o gün aynı zamanda doğum günümdü.

2014 seçimleri sonrasında sistem seçilen gerici yönetim tarafından iptal edildi. Doğal olarak model ortadan kalkınca ülke geneline yönelik çalışma da komisyona havale edildi yani bir anlamda taca atıldı.

Yazık oldu Yalova'ya, Türkiye'ye...

Merak ettiğim bir şey var, acaba vicdanı sızlayan var mı?”