Koçal açıklamasında; “Üniversite hedefi doğrultusunda belediye olarak inşa ettiğimiz binaları amacı dışındaki kurumlara tahsis ederek de bu şehre ihanet etmediler mi?

Ya Turizm?

Turizmi nasıl teşvik edeceksiniz?

Şehri görsel olarak estetik hale getirerek, bisiklet yoları gibi çağdaş uygulamaları devreye sokarak, müzeler açarak ve en önemlisi beş yıldızlı oteller ve kongre merkezi gibi iki büyük yatırımı yaparak.

Bisiklet yolları ve müzeleri iptal etmek gibi ve hatta daha büyük ihanette, beş yıldızlı otelin, kongre merkezinin yapılmasını engellemek değil midir?

Arboretum olarak bilinen yeri hikayesi şöyledir; Uzun süren kamulaştırma ve hukuki sürecin sonunda o yer Yalova Belediyesine toplu konut yapmak maksadıyla, 1993 yılında geçiyor.

İki yıl sonra plan değiştirilip konut yerine arboretum işleniyor. Özellikle deprem sonrası çadır kent olarak kullanılan alan 2007 yılında imar planlarında tekrar değişiklik yapılıyor; Arboretum Fatih Caddesi ile deniz arasındaki 45 dönümlük parsele kaydırılıp ve o yer plana turizm olarak işleniyor.

Koçal; ''Plandan arboretum kalkmıyor”

Hala planda mevcuttur. 2009 yılında göreve gelince tekrar Yalova Belediye Meclisinin gündemine gelse de değişiklik olmuyor. Turizmi teşvik etmek için yatırımların hızlandırarak yapılmasını isteyince önümüze iki seçenek çıkıyor; ya belediye olarak yapacağız, ya da özel sektöre yaptıracağız… Doğrusu belediyenin yapmamasıdır, diye karar verdik.

Yeri, devletin yaptığı gibi bedavaya tahsis etmek işin kolayıydı belki ama netice alınamaya bilinirdi. Çünkü ülke genelinde görüştüğüm turizmciler bu yatırımı rantabl bulmuyorlardı.

Siyasi engellemelere, yalan yanlış bilgilendirmelere rağmen başarılı bir süreç yöneterek yeri, beş yıldızlı otel ve kongre merkezi yapmak kaydıyla ihale marifetiyle, özel sektöre veriyoruz.

Yalova hem beş yıldızlı, bin yatak kapasiteli otel, hem kongre merkezi kazanacak hem de belediye kasasına bir miktar para girmiş olacaktı. Ve oldu. Artık yatırımcının vazgeçme şansı yoktu.

Seçimler gelince başlayan bir iftira kampanyasıyla burada konut yapılacağı dedikodusu aldı başını gitti.

Bunun üzerine Yalova’da miting yapan Sayın Başbakan’a durumu arz ettim. O da, buraya sadece otel ve kongre merkezi yapılacağını, miting meydanında ifade ederek, noktayı koydu.  Maalesef, 2014 seçimlerinde göreve gelenler bunu da baltalamak için yatırımcıya, burada konut yapabilmesi için yeşil ışık yaktı.

Devreye büyük inşaat firmalarını sokarak Ankara’dan üst ölçekli planlarda oynama yapılmasını düşündüler. Ardından ‘Mecburuz, alt ölçekli planlarda da konut işlemeye’ demeyi planladılar.

Şahsen müdahale ettim. Başbakana kadar durumu ilettim. Sağ olsun, Ankara’daki tezgahları bozdu ama devreye sokulan diğer mekanizmaların yansıması olarak hukuki süreçle birlikte binlik planlar da iptal edilmiş oldu.

Şimdi, 50 binlik planlar açıklandı. Sıra belediye meclisinde, binlik planların işlenmesinde. İstenmeyen, zarar vereceği düşünülen yatırımlara karşı durmak ne kadar sorumluluksa, Turizmin teşvik edilmesini sağlamak o kadar vazifemiz olmalıdır.

Mecliste, 2007 yılındaki imar durumunun aynısının plana işlenmesi iki açıdan mecburiyettir.

1- Yalova’nın vizyoner bakışla teşvik ettiği Turizmin hayat bulması için.

2- İhale şartlarının hilafına rant sağlanmasının açık suç olacağı için.” İfadelerini kullandı.