Haber/Abdullah Bozkurt

Yalova KOSGEB Müdürü Hakan Uslu yaptığı açıklamada, “Mikro ve küçük işletmeler, finansmana erişimlerinin kısıtlı olması ve gelir azalışlarından çabuk etkilenmeleri nedeniyle Covid-19 salgınına karşı hassas durumdadır. Ekonomik aktivitelerin ülke geneline yayılmasında, teknolojik gelişmelerin tabandan itibaren içselleştirilmesinde, ana sanayi kuruluşlarının malzeme ve ara ürün ihtiyaçlarının yerli üretimle karşılanmasında, yereldeki işgücü potansiyelinin yerinde kullanılarak büyük şehirlere sağlıksız göçün önlenmesinde ve teknoloji tabanlı yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinde son derece önemli olan mikro ve küçük işletmelerin salgının yıkıcı etkilerinden korunmaları gerekmektedir.

İmalat sektörünün değer zincirindeki kritik pozisyonu da dikkate alınarak,  imalat sektörü ile bunun tamamlayıcısı olan bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük işletmelere yönelik işletme sermayesi formunda destek tasarlanmıştır” ifadelerini kullandı” ifadelerini kullandı.

Başvuru kriterleri neler?

Mikro ve küçük ölçekli işletmeler başvurabilecek. Sektör kriteri olarak;

İmalat sektörü (NACE Rev 2 - Kısım C) Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 62) Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri sektörü (NACE Rev 2 - Bölüm 72) dikkate alınacak.

2019 yılında asgari gelir hacmine ulaşmış olma kriteri;

Covid-19'dan önce de aktif olduğu kabul edilen MKİ'ler başvuru yapabilecek. 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı elde edilmiş olması, aktif işletme olmanın kanıtı sayılacak. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacak.

2020 yılında 2019 yılına göre gelir kaybına uğramış olma kriteri;

2020'de 2019'a kıyasla en az %25 oranında gelir kaybına uğrayan işletmeler pandemiden etkilenmiş olarak kabul edilecek ve başvuru yapabilecek. Bu kriter 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç işletmelerde aranmayacak.

Destek miktarı

Destek türü, “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” olacak. Ödeme onayı, işletmenin 2020 Mart ayındaki SGK 4A’lı çalışan sayısını ödemeye esas ay (2021 Mart, Nisan, Mayıs) itibariyle muhafaza etmesi şartıyla verilecektir.

Ölçeğe göre geri ödemeli destek üst limitleri:

•Mikro işletmeler: 10.000 X 3 ay =30. 000 TL*

•Küçük            işletmeler: 25.000 X 3 ay= 75.000 TL*

Detay Bilgi Yalova KOSGEB Müdürlüğünden alınabilir.

Yalova KOSGEB Müdürü Hakan Uslu, son başvuru tarihi 21 Mayıs 2021 saat 23:59 olarak açıkladı.