Açıklamada, kovanlarını nakledecek olan arıcı İl veya İlçe Müdürlüğüne geldiğinde nakil için hayvancılık işletmesi tescil belgesi, canlı hayvan ve hayvansal ürün sevklerine mahsus veteriner sağlık raporu, arı vize belgesi, arıcılık kayıt sistemi belgesi, dezenfeksiyon belgesi gerekli olan evraklar olarak açıklandı.

Arıcının, çıkış yapacağı ilin, il/ilçe müdürlüğünden Hayvan Sevklerine Mahsus Yurtiçi Veteriner Sağlık Raporu almasının gerektiğinin altı çizilerek, “Bu belgelere istinaden arılarını sevk eder. Rapordaki sevk adresi ile gittiği yerdeki konaklayacağı adres aynı olmalıdır. AKB olmayan arıcıya veteriner sağlık raporu düzenlenmez” denildi.

Açıklamanın devamında, “Her bir belgenin ücreti 2019 yılı içerisinde Bakanlığın belirlemiş olduğu Döner Sermaye Birim Listesine göre ödenecektir. Kovan nakillerinde kovanlarını transfer edilen ilin İl veya İlçe Müdürlüklerine 5 gün içerisinde evraklarla beraber müracaat edilmesi gerekiyor. Sistem üzerinde yaşanabilecek aksaklıklar için arıcıların mağdur olmaması adına nakillerin son güne bırakılmaması gerekiyor” ifadelerine de yer verildi.