Altıparmak, “Bu işe, çırak olarak başladım. Ustam sayesinde kendimi geliştirdim ve sadece ayakkabı tamiratı yapmayı öğrenmedim ben, ayakkabı imalatını da öğrendim” dedi.

      Yıllarını kunduraya yapmaya adamış olan Muzaffer Altıparmak, mesleğini ve mesleğinin zorluklarını anlattı.

      Altıparmak, ‘Bu işi 1958’den beri yapıyorum. 1960 tarihlerinde İstanbul’da, 1977’de yurt dışında bulundum. 1981’de tekrar Yalova’ya geldim. 1981’de Barış sokak’ta 8-10 tane çalışan işçim vardı. 1981’den itibaren işçi çalıştıramıyoruz. Tek başımıza idame ettirmeye çalışıyoruz bu işi. Fakat işçiye ihtiyaç çok. Belli bir yaşa gelmiş, yıllarını bu mesleğe vermiş, ileriye yönelik bir usta yetişmesi halkın ihtiyacıdır. Bizler belli bir yaştan sonra bu işi bırakacağız. Artık yorulduk. Ama şimdi bu işi bilen işçilerin olması gerekiyor. Sanat denen bu olay artık tamamen bitmiştir’ dedi.

‘Dünyaya bir daha gelsem yine kunduracı olurum’

 Türkiye’ye yurtdışından özellikle Çin’den çok ayakkabı geldiğini ifade eden, Altıparmak, ‘Ben Çin’e karşı değilim. Fakat bu ülkeye sokulan o mallar, hem hastalık yaratıyor hem de bizim gibi sanatkârların geçimini sarsıyor. Bu sanatta, ucuz mal dökülüyor Türkiye. Ustalar ekmek yiyemez bir hale geldi. Doğrusu pişman değilim. Dünyaya bir daha gelsem yine kunduracı olurum. Mesleğimi seviyorum. Mezara gidene kadarda gücümün yettiği kadar bu mesleği yapacağım’ dedi.

  

Beklentimiz gelecek kuşaktaki insanlar bu mesleklerden faydalansın

Satışlar eskiye göre çok düştüğünü belirten Altıparmak, ‘8-10 kişi çalıştırdığım zaman bir gelir düzeyi vardı. Şimdi tek başına bir şey üretemiyoruz. Sanayide ilerledi. Ama bizim gibi ufak esnafların, yanlarında eleman çalıştırmaları şarttır. Çünkü sanat değerini kaybediyor. Beklentimiz gelecek kuşaktaki insanlar bu mesleklerden faydalansın. İnsanlarımıza yarayan bir şey olsun. Meslek tamamen gidiyor. Ufak esnafa devletin sahip çıkması gerekiyor. Her ne kadar halk bankaları bizlere gösteriyorlarsa, o halk bankalarından biz herhangi bir faydalanma yapamıyoruz. Müracaatta bulunan kişiler faydalanamıyor. Üst düzeyde olan şirketler faydalanıyor. Bizim gibi ufak esnafa bankalar kredi vermiyor.  Yalova’nın zaten emekli bir durumu var. Halk aldığı maaşla geçinmeye çalışıyor. Fakat o vatandaşta 3 liralık işe 1 lira vermenin peşinde. Halkın cebinde para olmayınca bizim gibi ufak esnaflar kazanamıyor’ şeklinde konuştu.

Haber Foto: Gamze Yüksel