Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen kursiyerlere sertifika ve çiftçiye tohum dağıtım törenine, Yalova Valisi Muammer Erol, Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Milli Eğitim Müdürü Abdülaziz Yeniyol, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdare Sekreteri Selim Karahan, MHP Yalova İl Başkanı Namız Öz, Çınarcık İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Hakan Demirhan, Birlik Başkanları, sertifika alacak kursiyerler ve çiftçiler katılım sağladı.

Kursiyer Çetin, “hedefim bir koyunculuk işletmesi kurmak”

Ev hanımı ve Yalova Üniversitesi’nin Tarım Teknolojileri Bölümü öğrencisi olarak İl Müdürlüğünün açtığı kursa katılan Hülya Çetin, “İyi ki bu kursa gelerek kursiyer olmuşum. Kursta teorik ve uygulama becerileriyle ilgili her türlü eğitimi aldık. Bundan sonraki hedefim bir koyunculuk işletmesi kurmak ve buradan aldığım bilgileri uygulamaya geçirmek. Bundan sonraki süreçte sizlerin desteği ile hep birlikte üretim için yola çıkmak istiyoruz. Umudum her bir arkadaşımın buradan aldığı vizyonla yeni bir işletme kurması ve o işletmelerin açılışında yine birlikte olabilmektir.” Dedi.

Parıldar, “kursumuza kadın kursiyerlerin ilgisi daha fazla oldu”

Törenin açılış konuşması için kürsüye çıkan Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü iş birliğinde açılan kurs, 16 Haziran 2021 tarihinde başlayıp 4 Ekim 2021 tarihinde sona erdiğini ifade ederek, “Kursiyerlerimize teorik bilgilerin yanında bir ay süreli uygulama eğitimleri de verilmiştir. Uygulama aşamasında bölgemizde mevcut küçük ve büyükbaş hayvancılık işletmeleriyle birlikte Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çiftliği de ziyaret edilmiş, bu işletmelerde yetkililerden bakım, besleme ve yetiştiricilik konularında bilgiler alınmış, en önemlisi de kursiyerlerin bu işletmelerde günlük uygulamalara katılımları sağlanmıştır.

Kursumuza 17 kursiyer adayı müracaat etmiş ve bunların 13’ü belge almaya hak kazanmıştır.

Belge alan kursiyerlerin 7’si erkek 6’sı kadındır. Kurum olarak bizleri ziyadesiyle sevindiren husus ise Sürü Yönetim Elemanı kursumuza kadınların ilgilerinin fazla olmasıdır. Kuşkusuz bu durum bölge hayvancılığımız açısından da umut verici bir gelişmedir.” Şeklinde konuştu.

Parıldar, “Kursiyerlerimizin yarısına yakını halen hayvancılık yapıyor”

Başka bir sevindirici hususunda belge alan kursiyerlerin yarısına yakını halen hayvancılık faaliyetini yapıyor olduğunu söyleyen Parıldar, “Kursumuzun teorik aşamalarında; İyi bir Sürü Yönetim Elemanının özellikleri, Sürü yönetiminde bilgi, beceri ve eğitimin önemi, Sürü Yönetim Elemanının sorumlulukları, Sürü Yönetim Elemanı hizmetleri, Ağıl, ahır ve barınakların dezenfeksiyon ve temizliği, Sürü oluşturulacak hayvanların özellikleri, Damızlık ırkların özellikleri, Hayvanların fiziksel bakımlarının yapılması, gebe hayvanların bakım ve takibi, Yeni doğan yavruların bakımları ve ayırma işlemleri, Çoban köpeklerinin bakım ve aşılarının takibi, Ağıl ve ahırlarda bakım besleme ve rasyonlarının hazırlanması, Sürünün merada otlatılması ve konaklama, Silaj hazırlanması, Hayvanların aşılarının takibi, Bulaşıcı hastalıklar, Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar, İç ve dış parazitler, Karantinaya tabi hastalıklar, Bakteriyel ve parazit hastalıklar, Meralarda bulunan zehirli otlar ve zehirlenme belirtileri, Sürünün su ihtiyaçlarının karşılanması, sağım teknikleri ve  sütlerin değerlendirilmesi, Sütten elde edilen ürünler, Çiftleşme ve gebeliğin takibi gibi konular detaylandırılarak anlatılmıştır.” Şeklinde konuşmasını noktaladı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, konuşmasının sonunda, kursa özveri ve gayretle devam eden bütün kursiyerlere teşekkür ederek, kursiyerlerin üretime olan heyecanlarının artarak devam etmesini diledi.

Müdür Parıldar’ın konuşmasının ardından kursa katılım sağlayan kursiyerlere, sertifikalarını Vali Erol ve protokol üyeleri tarafından verildi.

Haber/Serhat Oruç