Uzun süredir üzerinde çalışılan ve Doğu Marmara bölgesi için katma değer yaratacak Kocaeli Üniversite’sinin  hazırladığı “Troponin I ve CK-MB Tanı Kitlerinin Üretilmesi ” konulu projenin  sözleşmesi imzalandı.

   Toplam Bütçesi 1.367.740,58 TL olan ve Ajansın 1.025.805 TL kısmını desteklediği projenin amacı; koroner arter hastalıklarının tanısında kullanılmak üzere yurtdışından ithal edilen Troponin I ve CK-MB kitlerinin Doğu Marmara’da üretilmesini sağlamak ve iç piyasada satışını gerçekleştirmektir. Projeyle birlikte göğüs ağrısı veya kalp krizi tedavilerinde kullanılan tanı testleri, artık KOÜ Tıp Fakültesi’nde üretilecek.

YOĞUN KATILIM

   Kocaeli WellbornLuxury Hotel`de gerçekleşen imza töreninde, MARKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz, Kocaeli Valisi  Ercan Topaca, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Yalova Valisi Esengül Civelek, KOÜ Rektörü Prof. Dr Sezer Şener Komsuoğlu, Kocaeli İl Genel Meclis Başkanı Fahim Kılıç, Sakarya İl Genel Meclisi Başkanı Oktay Yıldırım, Düzce İl Genel Meclisi Başkanı Muzaffer Bülbül, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Ali Rıza Alkış, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Y.K. Başkanı Metin Büyük, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Y.K. Başkanı Emin Semercioğlu, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Y.K. Başkanı Tahsin Becan, MARKA Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, KOÜ Rektör  Yardımcısı Prof. Dr. Ali Demirci ve akademisyenler yer aldı.

     Güdümlü proje İmza töreninde ilk konuşmayı yapan MARKA Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, “Kalkınma Ajansımızın Destek faaliyetlerinden biri olan Güdümlü Proje Desteği, bölgesel gelişmenin hızlandırılması, bölgenin rekabet edebilirliğinin güçlendirilmesi ve bölgedeki iş ortamının iyileştirilmesi açısından önem taşıyan projelerin konusu ve koşullarının Ajans öncülüğünde ve yönlendirmesinde belirlenmesi ve sonrasında Ajans tarafından desteklenerek gerçekleştirilmesidir. Bu gün burada imzalanacak projeyle kalp krizi sırasında kullanılan ve ithal edilen bir kitin bölgemizde üretilmesi ve ticarileştirilmesi sağlanacak dedi.”

 

KOÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Demirci ise yaptığı konuşmada; “ Bu projeyle ithal olarak kullanılan ve ciddi cari açığa yol açan tıbbi testlerdeki kitlerin bir kısmını üretmeye başlıyoruz. Ekonomiye katkı değeri yüksek olan yeni bir işe başlıyoruz. Bu iş geliştikten sonra daha güçlü partnerlerimiz olacak. Önümüzü açacak olan bu projeye destek veren herkese teşekkür ederiz” dedi.

Ortak Akılda Buluşur Beraber Başarırız.

    Sözleşme öncesi  söz alan MARKA Yönetim Kurulu Üyesi Valilerimiz, projenin hayırlı olmasını dilerken, KOÜ Rektörü Komsuoğlu, ise destek veren herkese tek tek teşekkür etti.

   Konuşmalar sonrasında KOÜ Rektörü Komsuoğlu ve  MARKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz projenin protokolünü imzaladı.

     Sözleşme İmza töreninde konuşma yapan MARKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz, “Ben bu protokolü imzalamaktan büyük onur duyuyorum, bu proje bölge kapsamındaki diğer illerimizi de tetikleyecek ve yeni projeler ortaya çıkacaktır. Bu projeyle bilimimiz gelişirken, ithal etiğimiz ürünleri de kendimiz üreteceğiz. Biz büyük bir aileyiz ortak akılda buluşur beraber başarırız” dedi.

MARKA’nın Desteğiyle İthalata Son

    MARKA Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Düzce Valisi Adnan Yılmaz, ‘Yaklaşık iki yılda bitirilmesi planlanan projenin beklenen sonuçları;

       Tamamen yurtdışından ithal edilen yüksek teknolojiye dayalı tanı testlerinin yurtiçinde üretilmesi ve ticarileştirilmesi, ticari olarak piyasadan temini maliyetli olan Troponin I ve CK-MB kitlerinin okunacağı cihazın tasarlanıp üretilmesi, kitte kullanılan antijen ve antikorlar için patent alınması, patent haklarının ve üretilen Troponin I ve CK-MB kitlerinin kar amaçlı satılması.

 

     Bölgemiz için katma değer yaratacak bu proje faaliyete geçtiğinde kendi alanında dışa bağımlılığı sona erdirecek. Ayrıca bu projeyle yüksek teknolojiye dayalı kit üretiminde bilgi birikiminin artması, bu alanda yeni bilgilerin üretilmesine de katkıda sağlamsı, ithal kitlerinin yerli olanaklarla üretilmesi, Doğu Marmara Bölgesinde sağlık alanındaki harcamanın azaltılması, proje kapsamında üretilecek bilginin sınai ve mülki haklarının Türkiye’ye kazandırılması, Türkiye’nin sağlık alanında küresel ölçekli rekabet gücünün artırılması gibi  katma değer yaratacak unsurlar faaliyete geçmiş olacak’dedi.