Mehmet Çebi Kimdir?

Trabzonlu bir ailenin çocuğu olarak İstanbul Süleymaniye’de doğdu.

    Liseyi Bakırköy İmam Hatip Lisesi’nde bitirdi. Lisans eğitimini, İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde tamamladı. İktisat Fakültesi Sosyal Siyaset Anabilim Dalında Yüksek Lisans yaptı.

     Mehmet Çebi’nin koleksiyonunda 3000 civarında hat sanatı bulunmaktadır. Bunların büyük çoğunluğunu Hilye-I Şerifler oluşturmaktadır. Yaklaşık 2500 de tespih sanatı bulunmaktadır. Ayrıcaçoksayıda da fermanı mevcuttur.

Hilye-I Şerif Nedir?

Hilye-I Şerif; hat sanatımızda, Hz. Muhammed’in yaradılış güzelliklerini ve ruhi portresini tasvir ve tarifeden, belli bir form üzerehüsn-i hat ile yazılmış vetez hibedilmiş levhalar hakkında kullanılan bir tabirdir. İlk defa, 17.yüzyılda büyük hattat Hafız Osman Efendi tarafından bir form haline getirilerek yazılmıştır. Muallim Nacibirnat-ışerifinde, Hazreti Peygamberden (s.a.v) şöyle bahsediyor: "Hüsn-ü Kur’anı görür insan, olur hayran sana, Dest-i kudretle yazılmış, hilyedir, Kur’an sana.

Allah’u Teala Kur’an’ın da Hz. Peygamber’i; "en güzel ahlâk üzere yarattığını”, "O’nun en güzel örnek olduğunu”, "âlemler erahmet olarak gönderildiğini”, "kendisi ile beraber O’na da itaat edilmesi” gerektiğini bildirmesi, Ashab-ıKiram, hilyeveşe maile olan ilgisini artırmıştır. Böylece Hz. Muhammed’in, özel hayatına ve dış görünüşüne ait bilgiler ve anlatımlar, hadis ve diğer kaynak eserlerde bütün detaylar yer almıştır