Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Yüksel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Çancı ile Girişimcilik ve İşletmecilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yunus Taş’ın hazır bulunduğu Türkiye’nin Geleceği Girişimcilik Konferansı’na öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi.

Girişimcilik ve İşletmecilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yunus Taş’ın selamlama konuşması ile başlayan Türkiye’nin Geleceği Girişimcilik Konferansı, Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikret Yüksel’in açılış konuşması ile devam etti.

“Girişimcilik ülke sevgisi ile ilişkili”

Özgeçmişinin okunmasının ardından söz alan Girişimci İşadamları Vakfı Başkanı ve Negmar Denizcilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Koç ise deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. İş hayatındaki ilk günlerini anlatarak sözlerine başlayan Mehmet Koç, “Üniversiteden mezun olduğum zaman kendi işimi kurmayı hayal ediyordum ancak bunun çok kolay olmadığını gördüm. Fakat yine de bunu göze aldım. Girişimci olmak istiyorsanız birtakım riskleri göze alacaksınız. Ülke olarak girişimciliği tam işleyemiyoruz. Ancak girişimcilik ciddi anlamda ülke sevgisi ile ilişkili bir konu” diye konuştu.

Mehmet Koç’tan öğrencilere tavsiyeler

Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Mehmet Koç, “Yalova’nın imkanları çok güzel. Okuduğunuz bölüm, ikinci ve üçüncü yılında önemini kaybediyor. O nedenle kendi işinizi denemek, başarısız olsanız bile çok önemli bir girişimdir. ‘Kendi işimi nasıl yaparım?’ planı yapın. Günümüzde bilgiye ulaşmak kolay, asıl olan bunu aksiyona çevirmek. Bunu yapabilmek için de bazı zincirleri kırmak lazım. Bu zincirlerin ilki de, borçlanmamaktır. Oysaki borçlanabildiğiniz kadar borçlanın, ama projesi ile borçlanın. Ülkenizin, devletinizin kıymetini bilin ve basit meselelerden buradan gitmeyi düşünmeyin. Çok fazla beyin göçü veriyoruz. Türkiye Cumhuriyeti, size dünyada başka hiçbir devletin veremeyeceği ayrıcalıkları veriyor. Eğer çalışırsanız ve bir proje hayata geçirirseniz çok sıkıntı çekebilirsiniz ama sonunda kazanırsınız” ifadelerini kullandı.

Eskihisar İskelesi’nde faaliyet gösteren Negmar’ın doğuş hikayesini de öğrencilerle paylaşan Mehmet Koç, karşılaştığı zorluklar karşısında inatçı tutumu sayesinde kazanç sağladığını söyledi. Girişimcilikte en önemli noktaların dinamizm ve iş motivasyonu olduğunu belirten Koç, ülkenin girişimcilikle kalkınacağını söyleyerek sözlerini noktaladı.