“PİYASA GÜN GEÇTİKÇE DEĞİŞİYOR”
Yalova’da üretilen çiçeklerin yüzde 70’inin derneğe bağlı üreticiler tarafından üretildiğini dile getiren YASBİR Başkanı Ahmet Dündar, “Bu sektör şuan tehlikede, elbette ki sıkıntılarımız oluyor olacakta. Fakat en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi satış ve tahsilâttır. Piyasa şartları gün geçtikçe değişiyor. Bizde değişen piyasa şartlarına ayak uyduruyoruz. 2010 senesinde satılan bazı ürünler 2 TL iken 2013’te satılan aynı ürünler 2,5 liradır. Örnek olarak Avrupa’da belli ürünler değişiyor fiyat farkları da bize göre artış gösteriyor. Bizim bu sıkıntılarımızdan kurtulmamız için, planlı alımla olmalı çünkü bu sektörde bir sezon aksaklık ve alım olmamasının acısı gerçekten büyük olur. Çözüm olarak kapı ayrımı gözetmeden, malın kalitesi ve tahsilat kaygısı yaşamadan üretimde gayret gösteren olmalıdır. Ben mezat projesinde emek ve çabasına sonuna kadar inandığım, bizleri destekleyen Altınova Belediye Başkanım Dr. Metin Oral’a teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
“HEDEF MEZAT, HAL OLMALI”
Süs bitkileri sektöründe hedefin mezat ve hal olması gerektiğini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Selim Karahan, “Geçtiğimiz hafta Yalova’da bulunan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıkoğlu, ‘Ufuklar büyük olsun’ dedi. Süs bitkileri sektörü ilk adımları Yalova’da başladı. Bana göre hedef mezat, hal olmalıdır. Bakın 1912’de Hollanda bu işe başladı.2012 yılına hedef koymuşlar. 100 senedir ayakta kalmak büyük bir başarıdır. YASBİR birliğinde ki kişi ve kişilerin birliği asla bozulmasın. Birlikten kuvvet doğacaktır.
     Bazı uygulamalarda değişiklik oldu. Üreticiyi rahatlatan gelişimler var. Eskiden her üreticinin bir mühendis çalıştırması şartı konulmuştu. Şimdi tüzel kişilik geldi. Artık 5 üretici bir araya gelerek bir mühendis çalıştırabilecektir. Mevzuatlara uymalıyız, sorun yaratmamalıyız aksine çözümün bir parçası olmalıyız. İnanın ki bizler sizin yanınızdayız, şimdiden Yalova ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.
“HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYACAK”
    Altınova Kaymakamı Gürkan Polat , “İzlediğimiz slaytta göre üretim satış yapılıyor. Şuan durum iyi ama daha da iyi olabilir. Ben YASBİR’ i bir ailesini bir ailenin ortanca çocuğu gibi görüyorum. YASBİR inanıyorum ki çıtayı yüksek tutuyor ve çıtayı yükselteceğine de eminim. Burada ki birlik ve beraberlik bozulmadan yola devam edilmeli. Bir kasa domates düşünün biri çürük olursa diğerleri de zamanla çürür. Burada ibreyi mezat hal işine çevirmeliyiz. Yalova Valimiz Esengül Civelek bizlere bu projede desteğini esirgemedi ve ben buradan Sayın Valimize şükranlarımızı sunuyorum. Bu proje de siyasi, idari herkese çok iş düşüyor. Herkes elini taşın altına koymalıdır. Çiçeklerimiz vazgeçilmez, sizlere ihtiyaç var. Çalışmalarını önemsiyor ve Genel Kurulun hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
        HOLLANDA’YA GEZİP, TOZMAYA GİTMEDİK”
     Sektöre çok büyük önem verdiklerini ve bu doğrultuda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral,  “Sektörün önemli bölümü ilçemizde bulunuyor. Sektörün sorun gidermesi için birlik olmak önemlidir. 2012 senesinde bilindiği gibi 2 sefer Hollanda’ya ziyaret yaptık. Biz oraya gezip, tozmaya gitmedik. Hemen hemen Hollanda mezatlarının çoğunu gezdik, gördük. Nasıl fayda sağlarız araştırdık ve Kalkınma Bankasına fizibilite raporu hazırlattık. Yaklaşık bir senedir çalışıyoruz. Çünkü bu girişim için önemli paralar harcadık, harcamaya da niyetliyiz. Ve bu konuda sonuna kadar YASBİR’in yanındayız. Genel Kurula katılan YASBİR üyelerine ve bize bu konuda desteğini esirgemeyen meclis üyelerime ve AK Parti Yalova İl Başkanım Mustafa Pehlivan’a teşekkür ediyorum. Genel Kurul’un hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
“ALTINOVA BİR MARKADIR”
AK Parti Yalova İl Başkanı Mustafa Pehlivan, “Öncelikle YASBİR Genel Kurulu hayırlı olsun. Ben Ankara’da okudum. Orada pazarda ‘Yalova Elması’ diye bağırırlardı. Nasıl ki elmamız marka olduysa eminim ki çiçeğimizde markadır. Yalova çiçeğinin adını tüm ülkeye ve dünyaya adını duyuracağız. Biz bu sektörde İzmir, Antalya, Sakarya gibi illerimizle rekabet etmeyeceğiz. Yani illerle de rekabet edeceğiz derken ayrı ayrı düşünmeliyiz. Lider Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da dediği gibi dünya ile rekabet edeceğiz. Altınova çok kıymetli ve marka yapmış bir ilçemizdir. Geçen hafta tersanelerimizi ziyaret ettim. Bakınız tersanelerimizin adını dünya duymuş. Marka olmuşuz. Tersanelerimiz bir numara olmuş. Norveç’ten sipariş almışız hem de 5 adet. Kaldı ki Norveç bu konularda en iyi isim yapmış ülkelerden bir tanesidir. Kısa bir olay anlatıyım. Ziyaretim esnasında Norveç yetkilileri, ‘gemiyi siz yapın ama mobilya kısmını bize bırakın, biz bu konuda iyiyiz’ demiş. İlk gemi bittikten sonra Tersane yetkilileri, ‘İkinci geminin mobilyasını biz yapalım. Eğer beğenmezseniz hiçbir ücret almayacağız’ demiş. Norveçliler ikinci geminin mobilyasını görünce kalan gemilerin mobilya işini de Altınova Tersane bölgesine aktarmışlar. Demek istediğim odur ki Altınova’nın marka olduğunun ispatıdır’’dedi.
“2-3 AYDA BİR TOPLANALIM”
Pehlivan, “Ülkede 10 yıl önce borç batağındaydık şimdi gelinen nokta da ise borçsuz bir ülkeyiz. Kalan borcumuz Nisan ayı da dahil 400 Milyar. Bunlar büyük düşüncelerle olur. Ama unutmamak lazım ki küçük yöneticiler olmasa büyük yöneticilerde olmaz. YASBİR ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bizler sadece Genel Kurullarda değil 2-3 ayda bir toplanalım, konuşalım, bu konu ile ilgili tartışalım. CHP Yalova Milletvekilimiz bu proje için ‘Bahçe Yalova’da olacak’ dedi evet doğru söyledi destekliyorum. Bakın, Çiftlikköy OSB şuan 5 puan önde o bölgede enerji, toprak daha ucuz. OSB alanını da önemsiyoruz. Yarın sizlerin de orada olacağınız yerleriniz olabilir. Yüzde 5 vergi ödüyorlar. Ufak bir rakam değil yüzde 5 vergi avantajı önemlidir. Genel Kurul hayırlı uğurlu olsun. Altınova, Yalova, Türkiye ve dünyaya adımızı duyuracağımızdan eminim. Yalova’nın markası olan Altınova’nın adını dünya’ya hep birlikte duyuracağız. Birlik ve beraberlik olmadan başarı gelmez’’dedi.
“ADI, HAL VEYA MEZAT ALTINOVA'YA KURULACAK SÖZ VERİYORUM”
Pehlivan, “Hedef Belediyelere mal satmak değil. Hedef Belediyeler değil. Hedef rekabet Hollanda’dır. Bazı uzmanlar ileride Türkiye için ilk üçe gireceklerini söylüyorlar. Evet doğru biz ülke olarak ilk üç’ e gireceğiz hem de her sektörde başarılı olacağız bundan hiçbir kaygım yok. Biz çiçekçilik konusunda üretimi güçlendirmeliyiz. Sorunlar var, sorunların çocuğunu biliyorum, sorunlarınızı Ankara’ya iletiyorum ve Ankara bizi dinliyor Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral’la da bu konuda her zaman bilgi alışverişi yapıyorum. Süs bitkisi işinde anahtar Yalova’da olacak. Bu birlik ve beraberlik ile süs bitki işini başaracağız. Adını ne koyarsanız koyun Altınova’ ya hal mezat kurulacak söz veriyorum” dedi.
  Genel kurulda, AK Parti İl Başkanı Mustafa Pehlivan’ın,  ´Adı, hal veya Mezat, Altınova'ya kurulacak söz veriyorum´ sözleri damga vurdu.