Mimarlar Odası Yönetim Kurulu, “100 yıl önce, 19 Mayıs1919'da Türk İstiklal mücadelesinin temellerinin atıldığı, bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, aydınlık bir geleceğe atılan ilk adımların günüdür. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıktığı, kurtuluş ataşenin yakıldığı gün. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a ayak bastığında Türk’ün makus talihinin değişeceğinden emindi. Anadolu’ya geçerek Samsun, Havza, Amasya’da hedeflerini ve ana stratejiyi ortaya koyması, akabinde Erzurum ve Sivas kongreleri ile direniş hareketlerini kendi liderliği etrafında toplamasıyla başlamıştı. Yakılan İstiklal ateşi 9 Eylül’de İzmir’in işgalden kurtarılmasıyla bütün yurdu aydınlattı. Devrini tamamlayan saltanat rejiminin sonu, İtilaf devletleri ile barış yapılması ve nihayet bütün bunların sonunda Cumhuriyetin ilanı gerçekleşmişti.

‘Betonlaşma bugünün mimarisinin yüzleştiği sınavlardan en önemlisi’

   Büyük önderin bu modernliğe geçiş sürecinde Türkiye mimarlık dünyasını da etkilediği aşikardır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla başlayan ve bugüne kadar gelen mimari süreç, Erken Dönem Anadolu ve Osmanlı mimarisini geride bırakarak Cumhuriyet Dönemi Türk mimarisi olarak adlandırılıyor. Bu süreç dahilinde ülkemize kazandırılan ikonik yapıların maalesef, yavaş yavaş tarihe karıştıklarını gözlemliyoruz. Bugünkü Türkiye’de en büyük problemlerden biri çarpık kentleşme. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerimizde Türkiye mimarisinin karakteristik özelliklerini kaybetmesinin en büyük nedenlerinden biri de konut fazlası ile aşırı kentleşme. Şehir merkezlerindeki betonlaşma süreci maalesef bugünün mimarisinin yüzleştiği sınavlardan en önemlisi diyebiliriz.

‘Mimarların mesleklerine dört elle sarılması gerekir’

   Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk adlı eserinde Cumhuriyetin inşa edilme süreçlerinin Samsun’a ayak basmasıyla başlamasının ve o eseri Gençliğe Hitabe ile bitirmesinin anlamı eşsizdir. Türkiye'nin en önemli servetinin gençlerden oluştuğunu öngörmüştür. Bu süreçte, hiç kuşkusuz, genç nesillere büyük görev ve sorumluluklar düşmektedir. Eminiz ki; Atatürk hayatta olsaydı kentlerimizin gelişmesini bilim yoluyla paralel ilerlemesini isterdi. Bu bağlamda, tıpkı O’nun da arzu edeceği gibi genç mimar ve mimar olmak isteyenlerin mesleklerine dört elle sarılmaları gerektiğini, geçmişten aldıkları ilhamla; gelecek nesillere yaşanabilir kent mirası bırakmaları için çok mühim birer domino taşı görevi üstlendiklerini hatırlatır ve vurgu yapmak isteriz.

  Bu düşüncelerle, 19 Mayıs’ın yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Millî Mücadelemizin eşsiz kahramanlarını ve geçmişten günümüze kadar bu vatan ve bayrak için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, sevgili gençlerimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın 100. yılını yürekten kutluyoruz” mesajı yayınladı.