Yalova merkez ve köy muhtarlarının katıldığı program; Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Akabinde, Yalova Muhtarlar Derneği Başkanı ve Merkez Muhtarlarından iki nezaretçi eşliğinde çelenk sunumu gerçekleştirildi.

Yalova Muhtarlar Derneği Bakanı Kandemir; İlki 2016 yılında ülke genelinde kutlanan ve bugün burada dördüncüsünü kutladığımız 19 Ekim Muhtarlar gününün hepimize kutlu olmasını dilerim. Gerçek muhtarlık müessesinin etkinliğinin ve işlevlerinin arttırılması, gerekse bu müessesinin etkinliğinin ve işlevlerinin arttırılması, gerekse müessesenin korunmasına ilişkin yapılan iyileştirmelerin her adımında bizlerden desteklerini esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımıza yürek dolusu selam ve saygılarımızı iletmek isteriz.

Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ve muhtarlık müessesine verdiği önem ile kamu hizmetlerinden etkin, verimli ve güvenli bir şekilde faydalanmamız sorunlarımızın en kısa sürede yetkili makamlara iletilmesi ve takip edilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığımız bünyesinde ve Büyükşehir Belediyelerinde “Muhtar Daire Başkanlığı” diğer belediyelerde ise “Muhtar Müdürlüğü” kurulmuş olup bu sayede taleplerimiz daha hızlı bir şekilde sonuçlanmaktadır. Taleplerimizin elektronik ortamda yapılabilmesi için bakanlık tarafından “Muhtar Bilgi Sistemi (MUBİS)” adında bir sistem oluşturulmuştur. Bir taraftan muhtarlık müessesi ile ilgili devrim niteliğinde adımlar atılırken diğer taraftan da özlük hakları iyileştirilmesi sonucunda muhtarlık cazip hale getirilmiştir.

Biz muhtarların en önemli talepleri arasında yer alan SGK primlerinin devlet tarafından ödenmesi, yapılan düzenleme ile yerine getirilmiştir. Bu düzenlemede 882,65 TL aylık primlerimiz, devletimiz tarafında karşılanmaktadır. 2002 yılında bir muhtar 97 TL maaş alırken, bugün 2.026 TL maaş almaktadır. İçişleri Bakanlığımızca yapılan çalışmalar, Sayın Bakanımızın katkıları ile biz muhtarlara “Tek Tip Muhtar Kimliği” verilmiştir. En az bir dönem muhtarlık yapan köy ve mahalle muhtarları, muhtarlık görevleri sona erdikten sonra da 5.687 TL silah ruhsat harcından muaf tutulmuştur. Sadece köy muhtarlarına tanınan, köy konağı yapılması amacı ile hazine arazisinden yer tahsisi imkanı mahalle muhtarlıklarına da tanınmıştır.

190 yıllık geçmişi olan mücessemiz ve bu müessesenin fedakâr neferi olarak; Türkiye Muhtarlar Birliğinin kurulması, tarafımıza yeşil pasaport verilmesi, muhtarlık seçimlerinin de adaylık usulüne göre yapılmasının en öncelikli taleplerimiz olduğunu belirtmek isteriz.

1829’dan bugüne kadar varlığını çok zor koşullarda devam ettiren ancak 2002 yılından itibaren adeta altın çağını yaşayan biz muhtarlar için şuana kadar yapılanlarda başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür eder, saygılarımızı sunarız. Ayrıca görevi başında şehit edilen muhtarlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet dilerim.” Dedi.

Kandemir; “10 gün önce başlayan Barış Pınarı Harekatındaki tüm güvenlik güçlerimizin yanlarında olduğumuzu bildirir, saygılar sunarım” şeklinde konuştu.