25 Kasım 2019 tarihinde Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığınca “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Kurumsal İşbirliği ve Eşgüdümün Artırılabilmesine Dair Protokol” imzalanarak, kadına yönelik şiddetle mücadelede sorumluluğu bulunan kurumların gerçekleştirmesi gereken faaliyetler belirlenerek 2020-2021 yıllarına dair “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı” hazırlandı.

Bu çerçevede Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planında belirtilen 3.1.2. maddesi gereği Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğünce İl Genelgesi hazırlanarak Vali Muammer Erol’un onayına sunuldu ve bahsi geçen Genelge 19.08.2020 tarihinde onaylanarak, genelgenin sorumlu tüm kurum/kuruluşlara dağıtımı İl Müdürlüğünce sağlandı.

Koordinasyon Planında yer alan 3.3.2 muhtarların şiddetle mücadelede görev almalarını teşvik etmek ve KYŞM kapsamında görev ve sorumlulukları adına gerekli bilgilendirmeleri yapabilmek, farkındalık oluşturabilmek adına 19.11.2020 tarihinde İl Özel İdare toplantı salonunda Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı Yalova İl Müdürlüğünde görev yapmakta olan personel tarafından, Yalova ilinde görevli muhtarlara yönelik KYŞM, ŞÖNİM ve KKE hizmetleri ile 6284 SK, KADES uygulaması hakkında gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı eğitim gerçekleştirildi.

Eğitime AÇSH İl Müdürü Arif Laçin de iştirak ederek konuya ilişkin hassasiyetini belirterek gerçekleştirilmesi gereken plan ve projelerden bahsetti. 

Gerçekleştirilen eğitimde;

-Şiddetin genel tanımı, Kadına Yönelik ve Aile İçi Şiddet, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği

-Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlükleri genel işleyiş ve yönetmeliği,

-Müdürlüğümüz kapsamında sunulmakta olan hizmetler,

-Kadın Konukevi hizmetleri

-6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun

-İstanbul Sözleşmesi

-BM Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 1979/1985

-BM Kadınlara Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılmasına Dair Bildirge (1993)

-T.C. Anayasası

-Türk Medeni Kanunu

-İş Kanunu

-Türk Ceza Kanunu

-Önleyici ve Koruyucu Tedbir Kararları

-Şiddet mağdurlarının başvurabileceği kurum ve kuruluşlar

-ALO 183 Sosyal Destek Hattı

-Şiddetle Mücadele konusunda bireysel sorumluluklarımız

-KADES (Kadın Destek Uygulaması) hakkında bilgilendirmeler yapıldı.