Konuşmasına; Yalova Geneli Öğrenci Sayısı, Yalova İl Geneli Okul Dağılımı, Okullaşma Oranı istatistiki bilgilerini paylaşarak başlayan Ali Tosun, verilerin olumlu yönde değiştiğini, Yalova’nın hızlı aşamalar kaydederek geliştiğini vurguladı.

2019-2020 Eğitim-öğretim yılımıza güzel bir şekilde başladık. Bakanlığımız tarafından ilk defa uygulanacak 1. ara tatile gelecek hafta gireceğiz. Hem bu uygulamanın yeni olması nedeniyle velilerimizin kafasında soru işaretlerinin bulunması, hem de eğitimde neler yapıyoruz, durumumuz nedir, çalışmalarımız nedir bu konular hakkında bilgilendirme yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız.” açıklamasında bulunan Ali Tosun, okullardaki öğrenci sayılarıyla ilgili bilgi vererek; “Yalova İl genelindeki öğrenci sayımız her yıl ortalama %7-%8 artarak 45.585’e ulaştı. Anasınıflarımızda 5.012, ilkokullarımızda 14.160, ortaokullarımızda 14.565, liselerimizde ise 11.848 öğrencimiz bulunmaktadır. Bu dağılımda özel okullarımızın öğrenci sayısının oranı ise %10 şeklinde gerçekleşmektedir. Bakanlığımızın ülke genelinde özel öğrenci sayısını %12’lere çıkarma hedefine ilimiz yaklaştı. Şu anda Türkiye genelinde özel okuldaki öğrenci oranı %6 civarında. Özellikle anaokullarımızda okul sayımız fazla.” dedi.

“8. Sınıfta sınava girecek öğrenci sayısında %41 fazlalık var”

Ortaokuldaki öğrenci sayısıyla lisedeki öğrenci sayısı arasındaki 3000 kişilik farka değinen Ali Tosun; “Liselerde 2 yıl üst üste eğitim-öğretimde başarısız olan çocuklarımız eğitim-öğretim dışına çıkıyor. Gelecek yıl yaklaşık 1.400 öğrencinin fazladan okullara yerleşecek olması da bu farka etken. Yani şu anda 8. sınıfta 4.358 öğrencimiz var. Bu sayı normalde 3.100 civarındaydı. Neden bu kadar yoğunluk var; 4+4+4 uygulaması başladığında 60-66 ay çocuklarımızın da ilkokul 1. sınıfa kaydedilmesinden dolayı tüm Türkiye’de bu yıl 8. sınıfta sınava girecek öğrenci sayısında %41 fazlalık var. Bizim ilimizde de bu oran aynı şekilde gerçekleşiyor. 1.400 kişilik fark bu nedenden kaynaklanıyor. Geri kalan fark da liselerimizdeki öğrencilerimizin devamsızlık ve başarısızlık durumunda örgün eğitimin dışına çıkmasından kaynaklanıyor.” dedi.

Devam edem yatırımlar hakkında da bilgiler içeren sunum gerçekleştiren Ali Tosun; Özel Eğitim Kampüsü, Adnan Menderes Mahallesi’nde Merkez Anaokulu, Merkez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çiftlikköy Sultaniye Anaokulu hakkında paylaşımlarda bulundu.

2019-2020 Yılında geçici kabul yapan Rehberlik Araştırma Merkezi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi Külliyesi’nin ise kısa sürede tamamlanacağını söyledi.

Proje aşamasındaki eğitim yatırımlarına da değinen Ali Tosun; Yalova Çiftlikköy Ortaokulu, Yalova Merkez Bağlarbaşı İlkokulu, Teşvikiye Cumhuriyet Ortaokulu ve Spor Lisesi’nin temel proje bilgilerini paylaştı.

Gerçekleştirilen projelerle ilgili olarak da bilgi veren Ali Tosun; “ Yalova 7’den 77’ye Kitap Okuyor, Sosyal Okul, Masal Anlatıcılığı, Yazarlarla Buluşma, Yalova Dersi, Şehrimiz Yalova, Değerler Eğitimi, Öncü Liderler, 2023 Eğitim Vizyonu Öğretmen Eğitimleri, Halk Oyunları Festivali, Benim Robotum, Milli Eğitim Müdürlüğü Çocuk Korosu, Çocuk Oyunları Festivali, Engelsiz Organik Tarım, Dyned, Spor, Sanat ve Kültürle Tam Öğrenme gibi hayata geçirdiğimiz projelerle çocukların yalnızca akademik anlamda değil, sosyal ve kültürel anlamda da eğitim almalarını, değerlerini öğrenmelerini, gelişmelerini istiyoruz.” dedi.

Gelecek hafta başlayacak olan 1.ara tatilde öğrencilerin zamanlarını değerli ve verimli geçirmelerini tavsiye eden Ali Tosun; planlanan etkinliklerin tarih ve içeriklerini basın mensuplarıyla paylaştı.